Panorāma

Valdībā atbalsta mācību sākšanu no sešiem gadiem

Panorāma

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds

Pilnībā neaizliegs čaulas kompānijas

«Start-up» uzņēmumu dēļ čaulas kompāniju aizliegumam bankās būs izņēmums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Start-up" un jaunuzņēmumu dēļ čaulas kompāniju aizliegumam bankās būs izņēmums - ierobežojumi neattieksies uz uzņēmumiem, kuriem ir adreses, bet nav darbības vietas.

Tādējādi no trim likumā definētajām čaulas kompāniju pazīmēm aizliegums attieksies uz divām. Paredzēts, ka bankas nedrīkstēs apkalpot kompānijas, kas reģistrētas jurisdikcijā, kas neprasa finanšu pārskatu iesniegšanu vai nespēs pierādīt, ka tām ir reāla saimnieciskā darbība. 

"Lai izvairītos no iespējas, ka ir kādas jaunas kompānijas, kam nav vajadzīgas fiziskas telpas, bet kas ir reģistrētas Latvijā, tad jā  - neattieksies šis regulējums. Mēs tādā veidā pasargājam "start-up" un jaunus uzņēmumus, kam ir nepieciešams ieskriešanās periods. Jo, ja Latvijā ir reģistrēta kompānija, tad Latvija prasa finanšu pārskatus, loģiski, šai definīcijai neatbilst un netiks izslēgta," stāsta finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

Tāpat jaunais regulējums tikšot papildināts ar jaunu sadarbības platformu starp bankām un tiesībsargājošajām institūcijām, lai vieglāk varētu notikt informācijas apmaiņa.

Valdība čaulas kompāniju aizliegumu bija plānojusi izskatīt jau šonedēļ. Normatīvo aktu labošanas dēļ to izskatīšana atlikta līdz nākamajai nedēļai.

KONTEKSTS:

Finanšu sektora attīstības padome 21.martā vienojās bankām aizliegt sadarbību ar čaulas kompānijām - tādiem uzņēmumiem, kuru kontos ir liels naudas apgrozījums, bet nav skaidrs, ar ko uzņēmums nodarbojas un kā nopelnījis naudu. Tiem nav praktiskas saimnieciskas darbības, nav pieejami finanšu pārskati un nav fiziskas darbības vietas - ir tikai pasta kastīte vai saziņas adrese.

Grozījumus par čaulas kompāniju apkalpošanu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā bija paredzēts skatīt uzreiz pēc Lieldienām. Aprīlī to plānots apstiprināt Saeimā, tādējādi jau no 1.maija bankām būtu aizliegts iesaistīties darījumos ar čaulas kompānijām.

Starp Latvijas banku klientiem 26 081 ir čaulas kompānijas, tostarp divas kompānijas ir ar Latvijas izcelsmi. 

Par nepieciešamību labāk uzraudzīt finanšu sektoru politiķi sāka spriest pēc nedienām ar "ABLV Bank", kura pēc ASV paziņojuma par iespējamo iesaisti naudas atmazgāšanā nolēma pašlikvidēties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti