Starptautisko patērētāju tiesību dienu atzīmē ar grāmatas izdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Katru gadu 15.martā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā patērētāju tiesību diena ar mērķi pievērst uzmanību un aktualizēt visu patērētāju pamattiesības un pieprasīt šo tiesību ievērošanu un aizsardzību. Tapusi šai tēmai veltīta grāmata, kas sakrīt ar 20 gadiem, kopš Latvijā tiek strādāts patērētāju tiesību jomā.

Patērētāju tiesību plašākai un detalizētākai izpratnei, aplūkojot, kā patērētāju tiesības ir attīstījušās Latvijā un kā veidojušies to būtiskākie aspekti, tapusi pirmā grāmata Latvijā par patērētāju tiesībām. „Esmu gandarīta, ka to radījis cilvēks ar augstu profesionalitāti, izpratni un pieredzi patērētāju tiesībās – Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa,” sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola (ZZS).

Grāmatu „Patērētāju tiesību aizsardzības pamati” autore, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baibas Vītoliņa atzīst, ka „šīs grāmatas mērķis ir caur manu gandrīz 20 gadu pieredzes prizmu patērētāju tiesību jomā sniegt kompleksu un visaptverošu materiālu, kas skaidrotu gan juridiskos, gan ekonomiskos, gan praktiskos principus, kā veidojas patērētāju tiesības un kā tās darbojas praksē, kā tās ietekmē mūs -  ikvienu patērētāju, un tirgu kopumā. Ceru, ka šī grāmata būs noderīgs informācijas avots juristiem, ekonomistiem, dažādās jomās studējošajiem, tāpat arī tiem, kas ikdienā saskaras ar praktiskajiem patērētāju tiesību aspektiem – ražotājiem, tirgotājiem, dažādu pakalpojumu sniedzējiem un importētājiem”.

Laikā, kad dažādas informācijas apjoms un resursi visapkārt ir netveramā daudzumā, lielākais izaicinājums patērētāju izglītošanā ir sniegt skaidru, saprotamu un koncentrētu informāciju, lai brīdī, kad patērētājam jāpieņem lēmums par kādas preces iegādi vai līguma slēgšanu, viņš zinātu savas tiesības un pienākumus.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece – Ozola uzsver, ka „šogad Starptautiskās patērētāju tiesību dienas kontekstā īpaši vēlamies akcentēt patērētāju tiesības būt informētiem un izglītotiem, jo šā brīža dinamiskajā ikdienā patērētājiem ir svarīgi pieņemt gudrus lēmumus ik uz soļa. Ņemot vērā e-komercijas popularitāti, arī Eiropas Savienības līmenī esam diskutējuši par digitālā tirgus radītajiem izaicinājumiem un vienojušies par veicamajiem pasākumiem, lai stiprinātu patērētāju aizsardzību un informēšanu”.

Patērētājiem šobrīd ir pieejami dažādi informācijas resursi par patērētāju tiesībām, tostarp: PTAC mājaslapaEiropas Patērētāju informēšanas centra mājaslapa, kā arī  percgudri.lvklientuskola.lv, naudasskola.lv, finansunedela.lvbankasoc.lv un mācību resursi skolotājiem.

Sekojot dinamiskajai ikdienai, e-komercijas attīstībai un informācijas tehnoloģiju straujajai attīstībai, patērētāju tiesību aizsardzības stiprināšanai ir būtiska nozīme. "Tikai izglītots patērētājs var pieņemt gudru lēmumu," uzsver PTAC.

Patērētāju dienas pirmsākumi meklējami 1962.gada 15.marta kādreizējā ASV prezidenta Dž.F.Kenedija deklarācijā par četrām patērētāju tiesībām - tiesībām uz drošību, informāciju, izvēli un uzklausīšanu. Pirmā Starptautiskā Patērētāju tiesību diena tika atzīmēta 1983.gada 15.martā. Laika gaitā patērētāja pamattiesību klāsts paplašinājās un tās ir tiesības nodrošināt savas pamatvajadzības, tiesības uz drošām precēm un pakalpojumiem, tiesības būt informētiem, tiesības izvēlēties, tiesības būt sadzirdētiem, tiesības uz strīdu risināšanu, tiesības uz izglītību un tiesības uz veselīgu vidi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti