Dienas notikumu apskats

Lai palīdzētu piensaimniekiem, piena produktiem piedāvā samazināt PVN

Dienas notikumu apskats

Eirogrupa: Pirms padziļināt Eiropas valstu integrāciju, jāsakārto esošā sistēma

Starptautiskie kreditori Grieķijai pārskaita 7,5 miljardus eiro

Starptautiskie kreditori Grieķijai pārskaita 7,5 miljardus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Grieķija otrdien beidzot saņēmusi 7,5 miljardu eiro aizdevuma pārskaitījumā, ko Atēnām bija solījuši starptautiskie kreditori apmaiņā pret jaunu reformu ieviešanu.

Eirozonas finanšu ministri pagājušajā nedēļā oficiāli atbloķēja līdzekļu izmaksu. Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī tad paziņoja, ka „šis ir gaidīts gaisa malks Grieķijas ekonomikai”.

Par to, ka naudu pārskatīs otrdien, vizītēs laikā Atēnās paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žanks Klods Junkers. Vēlāk to apstiprināja arī eirozonas glābšanas fonda - ES Stabilitātes mehānisma - vadītājs Klauss Reglings. Saskaņā ar viņa teikto, 5,7 miljardi eiro tiks izmantoti parādsaistību apkalpošanas maksājumiem, bet 1,8 miljardi eiro paredzēti Grieķijas valsts parādsaistībām. Tostarp gan attiecībā pret Eiropas Centrālo banku, gan Starptautisko Valūtas fondu.

Eiropas Stabilitātes mehānisms turpinās aizdot Atēnām naudu ar izdevīgiem nosacījumiem, paziņoja Reglings. Viņš norādīja, ka šobrīd procentu likme aizdevumiem Grieķijai ir 0,8%, bet vidējais parādu atmaksas termiņš ir 32 gadi.

Līdz ar otrdienas pārskatījumu Grieķijas valsts kasē ieplūst tik ļoti nepieciešamā nauda. Tomēr tā aizies parādsaistību atmaksai un apkalpošanai, kas nozīmē, ka tā nebūs pieejama tādām lietām kā investīciju programmām.

Daļa ekspertu norāda, ka šis pārskaitījums šobrīd novērš dažas no Grieķijas nospiedošākajām problēmām, tomēr to var uzskatīt par centieniem nopirkt laiku, Atēnas glābjot uz dažiem mēnešiem, kamēr ES būs tikusi galā ar izaicinājumiem, ko radīs Lielbritānijas referendums par dalību kopienā.

Nodokļu paaugstināšana un sāpīgās reformas izraisījušas jaunu protestu un neapmierinātības vilni pret premjera Aleksa Cipra valdību. Par spīti tam, otrdien vizītē Atēnās EK prezidents Junkers paziņoja, ka Grieķija ir uz pareizā ceļa.

Otrdienas pārskatījums ir daļa no 10,3 miljardiem eiro, par kuru izmaksāšanu pagājušajā mēnesī vienojās eirozonas valstu ministri, noslēdzot pirmo Grieķijas glābšanas programmas pārskatu. Atlikušie gandrīz trīs miljardi Atēnām būs pieejami, kad Grieķija izpildīs papildu reformas.

Kopumā trešās glābšanas programmas apjoms, par kuru vienošanos noslēdza pērn, ir 86 miljardi eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti