Dienas notikumu apskats

Prominenta Saūda Arābijas žurnālista mīklaina pazušana rada starptautisku neizpratni

Dienas notikumu apskats

Cūku mēra skartajām saimniecībām piešķir kompensācijas

Vairākas starptautiskas arodbiedrības vēršas pret ASV naftas kompāniju “Chevron”

Starptautiskās arodbiedrības pārmet «Chevron» izvairīšanos no nodokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairākas starptautiskas arodbiedrības ir vērsušās pret ASV naftas kompāniju “Chevron”, uzskatot, ka tā izmanto Nīderlandes nodokļu sistēmu, lai apzināti masveidā izvairītos no nodokļu nomaksas. No tā savukārt cieš to valstu iedzīvotāji, kur šī kompānija darbojas un gūst peļņu.

Amerikāņu naftas un energoresursu kompānija “Chevron” izmanto Nīderlandi, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, tā uzskata Starptautiskā Transporta darbinieku federācija un Starptautiskā Sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrība.

Šīs organizācijas kopā ar citām arodbiedrībām ir vērsušās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD ar sūdzību pret naftas gigantu.

Šāda prasība ir visai neparasta. Ziņu aģentūra “Reuters” norāda, ka arodbiedrības uzskata, ka “Chevron” izmanto Nīderlandē reģistrētās čaulas kompānijas, lai pārskaitītu tur ievērojamu daļu savas peļņas, piemēram, kā maksu par zīmola izmantošanu vai dividendes.

Šādi ienākumi Nīderlandē netiek aplikti ar nodokļiem. Un vēlāk, kā apgalvo sūdzības iesniedzēji, šī nauda nokļūst dažādās nodokļu paradīzēs.

Arodbiedrības uzskata, ka no šādas prakses cieš iedzīvotāji dažādās pasaules valstīs. Ja uzņēmumi nemaksā nodokļus tur, kur tie gūst peļņu, šīm valstīm sāk pietrūkt līdzekļu dažādu sabiedrībai svarīgu pakalpojumu nodrošināšanai. Te runa ir gan par veselības aprūpi, gan par izglītību un pat par dzeramā ūdens un gaisa kvalitāti.

Sūdzības iesniedzēji vērš īpašu uzmanību uz “Chevron” darbību Venecuēlā, Argentīnā un Nigērijā. Pēc viņu domām šajās valstīs kompānijas izvairīšanās no atbilstošas nodokļu nomaksas esot bijusi sevišķi izteikta.

Arodbiedrības uzskata, ka ar šādu rīcību “Chevron” ir pārkāpusi ne tikai OECD atklātības un informācijas sniegšanas noteikumus, bet arī Nīderlandes nodokļu likumdošanas garu.  Starptautiskā naftas kompānija līdz šim nav komentējusi pret to vērstās apsūdzības.

Nav arī skaidrs, kādēļ no visām starptautiskām kompānijām ir izvēlēta tieši “Chevron”. Arī Nīderlandes valdības pārstāvji līdz šim ir atturējušies no komentāriem par šo lietu.

Nīderlande arī iepriekš tika kritizēta par dažādām atlaidēm, kas tiek piešķirtas lielajiem uzņēmējiem. Arī Brisele uzskata, ka atsevišķos gadījumos valdības un nodokļu dienestu pretimnākšana korporācijām ir bijusi pārāk dāsna. Tādējādi tika kropļoti vienlīdzīgas konkurences principi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti