Dienas ziņas

Dzīvnieku patversme "Ulubele" lūdz palīdzēt

Dienas ziņas

Pašvaldības risina bērnu ēdināšanu

Aviosatiksmē – straujš kritums

Starptautiskajā aviosatiksmē Covid-19 dēļ rekordliels kritums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Starptautiskā aviosatiksme piedzīvojusi straujāko kritumu kopš 2001. gada 11. septembra teroraktiem ASV. Koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktie ceļošanas ierobežojumi nozīmē, ka simtiem pasažieru lidmašīnu noliktas dīkstāvē. Arī Eiropas noslogotākā – Hītrovas lidosta – nolēmusi slēgt vienu no skrejceļiem un koncentrēties uz medicīniskā aprīkojuma kravām.

Visā pasaulē vairāk nekā 100 aviosabiedrības vai nu jau pilnībā pārtraukušas vai gandrīz pārtraukušas pakalpojumu sniegšanu. Covid-19 pandēmija un valstu noteiktie ceļošanas ierobežojumi būtiski ietekmē pieprasījumu pēc lidojumiem. Arī Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" piektdien, 3. aprīlī, paziņoja, ka no aprīļa vidus līdz oktobra beigām atcelts aptuveni pusi plānoto lidojumu.

Pasaules debesis kļuvušas no lidmašīnām krietni tukšākas.

Jau februārī, salīdzinot ar attiecīgo laiku periodu pērn, pieprasījums pēc pasažieru transporta lidojumiem samazinājās par 14%, aprēķinājusi Starptautiskā Gaisa satiksmes asoiācija. Tas bija straujākais kritums kopš 2001. gada 11. septembra teroraktiem Savienotajās Valstīs, kad teroristi uzbrukumiem izmantoja pasažieru lidmašīnas.

Bet pandēmijai turpinot izplatīties un ierobežojumiem kļūstot daudz stingrākiem arī Eiropā,

marta pēdējā nedēļā komerciālo lidojumu skaits pasaulē jau bija samazinājies 60% iepretim pērnā gada marta pēdējai nedēļai,

liecina vietnes "Flightradar" dati.

Situācija ietekmē arī daudzu lidostu darbu. Pēc pasažieru plūsmas Eiropas lielākā un noslogotākā lidosta, Londonas Hītrova, nolēmusi slēgt vienu no diviem saviem skrejceļiem. Hītrovas lidosta gan netiek slēgta. Un, kamēr pasažieru skaits krietni krities, lidosta prognozē, ka ik nedēļu pārvadājamo kravu apjoms pieaugs par vairāk nekā 50%. Īpaša prioritāte būs medicīniskā aprīkojuma pārvadāšanai.

Komerciālo lidojumu daudzuma krasais kritums var ietekmēt meteoroloģisko prognožu kvalitāti, šonedēļ brīdināja Pasaules Meteoroloģijas organizācija. Tā norādīja, ka samazinājusies datu plūsma, kas nepieciešama ticamu laika prognožu sastādīšanai un klimata izmaiņu modelēšanai.

Lidmašīnas ir svarīgs meteoroloģisko datu avots, no tām tiek iegūta informācija par vēju virzieniem un gaisa temperatūrām.

Bet sevišķi virs Eiropas mērījumu skaita samazināšanās pēdējās pāris nedēļās bijusi dramatiska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti