Panorāma

Sola stingrāk uzraudzīt maksātnespējas procesus

Panorāma

Latvijā 2017. gadā novārtā atstāti 3000 bērni

SVF: Latvijai jādubulto reformu centieni

Starptautiskais Valūtas fonds iesaka Latvijai dubultot reformu centienus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas varasiestādēm vajadzētu dubultot savus pūliņus dažādu reformu veikšanā. Un – stingri jāpiestrādā pie tā, lai atjaunotu finanšu sistēmas reputāciju. Tie  ir daži no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) secinājumiem jaunākajā ziņojumā. Tajā Latvijai prognozēta mērena izaugsme, valsts parāds – piesardzības robežās un finanšu sistēma stabila. Taču – jāmazina virkne risku. Daļa no tiem saistīti ar pasaulē pieaugošo protekcionismu. Bet – daudz kas ir atkarīgs no pašas Latvijas spējām uzlabot savu ekonomiku.

SVF dalībnieces kopumā ir 189 pasaules valstis. Organizācijas  rūpju lokā – finanšu un ekonomikas stabilitātes un attīstības veicināšana, finansiālas palīdzības sniegšana, pārraudzība un konsultācijas. Tieši konsultāciju jomā Latvija regulāri sadarbojas ar SVF. Tā eksperti šeit Latvijā ir aizvadījuši savu kārtējo vizīti un nākuši klajā ar konstatēto.  

"Kur mēs saredzam riskus šeit uz vietas – mēs redzam, ka darba tirgus ir sašaurinājies. Un, mūsu ieskatā, darba tirgus turpmāka sašaurināšanās varētu mazināt konkurētspēju," atzina SVF misijas vadītāja Iva Petrova.

Pagaidām tiek prognozēts, ka reālā iekšzemes kopprodukta pieaugums Latvijā šogad sasniegs 3,7%, taču turpmāk tas varētu samazināties. Jo – cilvēki turpina aizbraukt, palikušie noveco, darba prasmju līmenis krītas. Svarīgi ir koncentrēties uz bezdarba mazināšanu un darba ražīguma celšanu, bet reformas ir pārāk gausas.

"Ir jāsaglabā spēcīga izaugsme ilgtermiņā. Mēs uzskatām, ka ir nepieciešams mazināt darba tirgus ierobežojumus. Šīm politikām vajadzētu fokusēties uz prasmju palielināšanu, prasmju veidošanu, jābūt labākai mājokļu pieejamībai, kas ļautu darba ņēmējiem vieglāk pārvietoties. Jāpārskata minimālās algas struktūra, salāgojot ar produktivitāti dažādos valsts reģionos un veicinot darbaspēka migrāciju," sacīja SVF pārstāve.

Tiek atzīts, ka nabadzība un nevienlīdzība un arī darbaspēka aizplūšana no Latvijas mazinātos, ja Latvija efektīvāk rīkotos ar naudu veselības un izglītības jomās un ja sociālās aizsardzības programmas būtu mērķtiecīgākas.

Valūtas fonds iesaka arī valsts izdevumus vairāk novirzīt investīcijām un norāda – stingri jāstrādā pie tā, lai finanšu sektorā tiek izpildīti noteikumi par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti