Starptautiskā šķīrējtiesa no «KVV Group» īpašnieka par labu Latvijai piedzen 3,4 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar Starptautiskā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centra (ICSID) šķīrējtiesas tribunāla spriedumu nolemts neturpināt šķīrējtiesas procesu lietā "Jevgeņijs Kazmins pret Latviju". Nolemts piedzīt no Ukrainas sabiedrības “KVV Group” līdzīpašnieka Jevgeņija Kazmina par labu Latvijas valstij visus ar šķīrējtiesas procesu saistītos izdevumus aptuveni 3,4 miljonus eiro apmērā, informēja Valsts kancelejā (VK).

Šķīrējtiesas process formāli uzsākts 2017. gada 3. februārī, kad Kazmins vērsās ICSID ar lūgumu uzsākt šķīrējtiesas lietu pret Latvijas Republiku, balstoties uz 1997. gada 24. jūlija Latvijas Republikas valdības un Ukrainas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību.

Ukrainas investora ieskatā Latvijas valsts esot pārkāpusi līgumā ietvertās ieguldījumu aizsardzības garantijas attiecībā uz Jevgeņija Kazmina veikto ieguldījumu Latvijā.

Ieguldījumu strīda centrā bija Kazmina kontrolētās Ukrainas sabiedrības “KVV Group” dalība maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" metalurģijas aktīvu iegādes konkursā un neveiksmīgais AS "KVV Liepājas metalurgs" mēģinājums atjaunot metalurģijas rūpnīcas darbību Liepājā, skaidroja VK.

Šķīrējtiesas 2021. gada 24. marta lēmums neturpināt šķīrējtiesas procesu ir likumsakarīgs turpinājums notikumiem, kas šķīrējtiesas procesā norisinājās 2020. gadā, norādīja VK, atgādinot, ka ICSID šķīrējtiesas tribunāls 2020. gada 13. aprīlī lēma apmierināt Latvijas puses lūgumu piemērot izmaksu nodrošinājuma līdzekli, lai nodrošinātu Latvijas valstij ar šķīrējtiesas procesu saistīto izdevumu atlīdzināšanu.

Šķīrējtiesas tribunāls uzlicis par pienākumu pieteicējam Kazminam iesniegt starptautiski atzītas bankas garantijas vēstuli 3 miljonu eiro apmērā, lai garantētu, ka Latvijai būs iespēja atgūt aizstāvības nodrošināšanai iztērētos līdzekļus. Pieteicējs šķīrējtiesas tribunāla uzlikto pienākumu neizpildījis, tādējādi Latvijai neatlika nekas cits kā 2020. gada 10. decembrī vērsties ar pieteikumu šķīrējtiesas tribunālā, lūdzot neturpināt šķīrējtiesas procesu un par labu Latvijai no Kazmina piedzīt visus ar šķīrējtiesas procesu saistītos izdevumus. Savā 2021. gada 24. marta spriedumā šķīrējtiesas tribunāls ir apmierinājis Latvijas 2020. gada 10. decembra lūgumu.

Saskaņā ar 1965. gada 18. marta Konvencijas par ieguldījumu strīdu izšķiršanu starp valstīm un citu valstu pilsoņiem 54. panta pirmo daļu ICSID šķīrējtiesas tribunāla nolēmumā ietvertās finansiālās saistības ir saistošas un izpildāmas visās konvencijas dalībvalstīs. Ja Jevgeņijs Kazmins labprātīgi nepildīs šķīrējtiesas tribunāla nolēmumā ietverto pienākumu atlīdzināt Latvijai ar šķīrējtiesas procesu saistītos izdevumus, tiks apsvērta iespēja uzsākt šķīrējtiesas nolēmuma piespiedu izpildes procesu, norādīja VK.

Latvijas Republiku šķīrējtiesas procesā pārstāvēja VK un advokātu birojs "Lalive".

KONTEKSTS:

Maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" īpašnieks, Ukrainas kompānijas "KVV Group" līdzīpašnieks Kazmins vērsās ICSID ar prasību pret Latvijas valsti, liecināja informācija centra mājaslapā.

Ukrainas "KVV Group" jau iepriekš brīdināja, ka gatavojas sūdzēties par Latviju Eiropas Komisijas antimonopola un korupcijas apkarošanas komitejās, kas varot novest pie tā, ka Latvijai tiks uzlikts 150 līdz 300 miljonu eiro sods. "KVV Group" tāpat arī informēja par iespēju vērsties starptautiskajā tiesā ar pretenzijām saistībā ar metalurģijas uzņēmumam "KVV Liepājas metalurgs" pieteikto maksātnespēju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti