Starp Austrumeiropas TOP 500 biznesa milžiem – arī 32 kompānijas no Baltijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Starp 500 lielākajiem Centrālās un Austrumeiropas uzņēmumiem iekļuvušas 32 kompānijas no Baltijas valstīm. TOP 500 reitingu veidoja starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs "Coface". Visvairāk lielo firmu gan ir no Polijas, Ungārijas un Čehijas, jo tām ir lielākas ekonomikas. Savas priekšrocības gan ir arī Baltijas valstīm.

Starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs "Coface" reitingu veido jau vairākus gadus un galvenokārt ņem vērā tādus uzņēmumu rādītājus kā iepriekšējā gada apgrozījums, kapitalizācija, peļņa no akciju kapitāla un citus faktorus.

Baltijas valstī lielākais – "Orlen Lietuva" 

TOP500 esošie Latvijas uzņēmumi

  • 124.vietā "Elko Grupa";
  • 212.vietā "Latvenergo" (kāpums par 157 pozīcijām, salīdzinot ar pērnā gada reitingu);
  • 226.vietā "Uralchem Trading";
  • 228.vietā "Rimi Latvia";
  • 281.vietā "Maxima Latvija";
  • 478.vietā "Orlen Latvija".

Lai atspoguļotu reģiona ekonomisko attīstību, Centrālās un Austrumeiropas (CAE) 500 lielāko uzņēmumu reitings tiek veidots desmito gadu. Vērtējumā iekļautās valstis: Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Serbija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija.

Avots: "Coface"

No Baltijas valstīm starp reģiona 500 lielākajiem uzņēmumiem iekļuvuši 32. Apdrošinātāja "Coface" vadītājs Baltijā Mantvīds Štareika norāda, ka Baltijas valstu izmērs ir salīdzinoši mazs un tās ir vairāk atkarīgas no ārējiem ekonomiskiem apstākļiem, taču ir arī savas priekšrocības.

 

"Priekšrocība, ko varu minēt, ir spēja apgūt eksporta tirgus. Baltijas valstis ar to īpaši izceļas. Tā ir kvalitatīvu produktu ražošana, kuriem ir laba slava un kurus novērtē citās valstīs. Tas ļoti saistīts ar to, ka mūsu iekšējais tirgus ir mazs un lielie uzņēmumi nevar tirgoties tikai valsts iekšējā tirgū, citādi tie nesasniegts tādus rezultāts un kapacitāti, kādu vēlas," norāda "Coface" pārstāvis.

No Baltijas valstīm visaugstāk ticis Lietuvas uzņēmums "Orlen Lietuva" – 20.vieta. No mūsu dienvidu kaimiņvalsts TOP 500 tikušas kopumā 19 firmas. No Igaunijas septiņas, visaugstāk –199.vietā – "Tallink Grupp". 

Bet no reitingā iekļuvušajām sešām Latvijas firmām augstāko – 124.vietu – ieņem informācijas tehnoloģiju (IT) produktu un risinājumu izplatītājs "Elko Grupa".

Uzņēmuma izpilddirektors Svens Dinsdorfs skaidro, ka pēdējos gados tas nopietni audzis, strādā ar portfeļa palielināšu, pērn piesaistīja aptuveni 30 jaunus ražotājus. Cenšas paplašināties arī ģeogrāfiski, iegādājās uzņēmumu Zviedrijā, kas apgrozījumā deva 3% pieaugumu, sacīja Dinsdorfs.

Uzņēmums pārstāvēts un tirgojas virknē tirgu, tostarp Baltijas un Centrāleiropas valstīs. Lielākais tirgus ir Krievija, Austrumeiropa, tomēr uzņēmuma stāvoklis dažādos tirgos ir dažādās attīstības stadijās, saka "Elko Grupas" izpilddirektors Dinsdorfs.

"Baltijas valstīs pašlaik esam veikuši diezgan būtisku izrāvienu, ir būtiska izaugsme, paplašināts portfelis, savas iestrādnes – vilciens iet ar savu gaitu. Tajā pašā laikā skatāmies Zviedrijā – iegādājāmies uzņēmumu, kas varbūt ir fokusēts šaurākā nišā, tur mums uzdevums paplašināt portfeli pēc iespējas plašāk.

Mēģinām ieiet arī Polijas tirgū, pakāpeniski augam, tur tāds pilnīgs darbs no pašiem pirmsākumiem," saka Dinsdorfs.

"Coface": Ekonomiskā situācija – stabila 

Centrālajā un Austrumeiropā ekonomiskā situācija kopumā pašreiz ir diezgan stabila, vērtē TOP 500 reitinga sastādītāja - apdrošinātāja "Coface" vadītājs Baltijā Štareika: 

"Patlaban tirgi visur reģionā ir diezgan stabili un ar izaugsmi. Nav saskatāmi acīmredzami burbuļi vai lielas problēmas kādā valstī.

Divas nozares, ko mēs redzam kā patlaban nedaudz riskantākas, ir lauksaimniecības pārtikas produktu un celtniecības sektori.

Lauksaimniecības pārtikas nozarei šogad nepalīdzēja klimats un laika apstākļi, īpaši mūsu reģionā. Tādēļ te ir problēmas ar šī sektora uzņēmumiem un to likviditāti. Tās nebija ļoti lielas problēmas, tomēr redzējām, ka šajā jomā pieauga maksātnespējas gadījumu skaits. Savukārt celtniecības nozare allaž bijusi viens no riskantākajiem sektoriem ne tikai reģionā, bet arī Eiropā un pasaulē."

"Elko Grupas" izpilddirektors Dinsdorfs savukārt vērtē ekonomisko situāciju tirgos, kuros darbojas viņa vadītais uzņēmums:

"Situācija ģeopolitisku iemeslu dēļ ir diezgan sadrumstalota. Krievija pēc piedzīvotā krituma atkopjas, pateicoties labvēlīgām energoresursu un dabas resursu cenām. Tajā pašā laikā ik pa laikam parādās kādas jaunas sankcijas, kas negatīvi ietekmē ekonomiku. Līdz ar to it kā nav slikta situācija, taču pastāv diezgan būtiska volatilāte. Tas nozīmē, ka uzmanīgi jāstrādā, piemēram, ar tiem pašiem valūtas riskiem. Ja runājam par Ukrainu, kas ir diezgan liels tirgus un ekonomika, jāatzīst, ka tas pašlaik atrodas diezgan bēdīgā stāvoklī.

Ja ejam tālāk – Baltija ļoti labi un stabili attīstās, un to pašu var teikt par pārējo Austrumeiropu. Ir diezgan laba ekonomiskā izaugsme un labs ekonomiskais cikls."

Kā viens no riskiem nākotnē tiek skatīts potenciāls darbaspēka trūkums. Tāpat arī gaidāms banku refinansēšanas likmju pieaugums pēc rekordzemajiem līmeņiem, un nav skaidrs, kādas sekas radīs ASV prezidenta Donalda Trampa uzsāktie tirdzniecības kari pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti