Stājas spēkā Ķīnas jaunie tarifi ASV precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 1. jūnijā, spēkā stājas Ķīnas jaunie tarifi Amerikas Savienoto Valstu (ASV) precēm. Ķīna piemēros muitas tarifus ASV precēm 60 miljardu ASV dolāru jeb aptuveni 53,5 miljardu eiro vērtībā.

25% importa tarifs tagad tiks piemērots tādām amerikāņu precēm kā parfimērija, smaržas, virtuves piederumi, piemēram, mikroviļņu krāsnis, klavieres un stīgu instrumenti, kā arī prezervatīvi, dimanti, vīns.

Pekina par tarifu paaugstināšanu paziņoja pēc tam, kad ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija palielināja nodevas Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru apmērā. Pēc tam viņš lika izskatīt iespējas aplikt ar papildu tarifiem praktiski visas no Ķīnas importētās preces.

Tirdzniecības karš starp abām pasaules lielākajām ekonomikām turpina samilzt.

Pekina piektdien, 31. maijā, paziņoja, ka izveidos "melno sarakstu" ar "neuzticamām" ārvalstu firmām un personām.

Šo soli vērtē kā atbildi uz ASV valdības vēršanos pret Ķīnas mobilo tehnoloģiju gigantu "Huawei".

KONTEKSTS:

Iesaistoties tirdzniecības karā, pagājušajā gadā ASV un Ķīna divpusējā tirdzniecībā noteica muitas tarifus precēm 360 miljardu dolāru vērtībā. Taču decembrī ASV prezidents Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins vienojās atturēties no tālākas eskalācijas. Kopš tā laika abu valstu pārstāvji pie sarunu galda sēdušies vairakkārt.

Jaunākais sarunu raunds starp ASV un Ķīnu, centienos panākt vienošanos un atrisināt tirdzniecības domstarpības, norisinājās maija pirmajā pusē, kad uz sarunām ASV galvaspilsētā Vašingtonā ieradās Ķīnas delegācija. Vēl nesen sarunu veiksmīgs iznākums šķita ļoti reāls, tomēr abu pušu tikšanās noslēdzās bez rezultāta.

Starptautiskais Valūtas fonds brīdinājis, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības karš apdraud pasaules ekonomikas izaugsmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti