Staicelē mājas cūkai konstatē Āfrikas cūku mēri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kādā saimniecībā Alojas novada Staicelē vienai no 14 mājas cūkām konstatēts tām nāvējošais Āfrikas cūku mēris (ĀCM), vēsta Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Šis ir jau trešais gadījums, kad mājas cūkām konstatē inficēšanos ar ĀCM. Dienests jau svētdien izdarījis visu, lai saimniecībā mēris būtu apkarots.

Proti, ap slimības skarto dzīvnieku novietni triju kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības, bet 10 kilometru – uzraudzības zona. Tajās ir nolemts pastiprināti kontrolēt visu mājas  cūku veselības stāvokli. Tāpat visām cūkām, kas atrodas vienā no zonām, būs ĀCM analīzes.

"Ja mēs runājam par konkrēto saimniecību, tad dzīvnieki uz doto brīdi jau ir likvidēti, dzīvnieku līķi ir sadedzināti mūsu mobilajā krematorijā, veikta primārā dezinfekcija fermā un noteiktas karantīnas zonas trīs un desmit kilometru rādiusā,” stāstīja PVD direktors Māris Balodis.

Citās tuvējās saimniecībās bīstamais cūku mēris nav atklāts. Saskaņā ar pašreizējo informāciju mēra skartajai saimniecībai nekādu kontaktu ar kaimiņos esošajām saimniecībām nav bijis.

"Katrā ziņā konkrētajā saimniecībā tiks veikta pilna epidemioloģiskā izmeklēšana, tad mēs varēsim arī secināt, kā vīruss nonāca konkrētajā saimniecībā, jo, aprīlī veicot pārbaudes saistībā ar biodrošību, principā šī saimniecība ievēroja Ministru kabineta noteikumos noteiktās biodrošības prasības," piebilda PVD direktors.

Dienests atkārtoti aicina iedzīvotājus ievērot drošības nosacījumus, lai ar ĀCM nesaslimtu jaunas cūkas.

Proti, mājas cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, liedzot tām kontaktēties ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem. Cūku kopšanai drīkst izmantot tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus, kuri netiek lietoti ārpus novietnes. Tāpat ir nepieciešama apavu dezinfekcija un ir liegts izmantot cūku pakaišiem salmus, dot zaļbarību un pagalmos pļautu zāli, izbarot virtuves atkritumproduktus un uzmanīt dzīvnieku veselības stāvokli. Visbeidzot, cūku aplokā nedrīkst iet ogošanā un sēņošanā izmantotus un nedezinficētus zābakus.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj visas cūkas, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Jau ziņots, ka bīstamais cūku mēris ir pietuvojies Rīgai. PVD paredz, ka Āfrikas cūku mēris Rīgā nonāks viena līdz divu gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti