Stādu audzētāji novēro pirktspējas kritumu vietējā tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas nogalē Siguldā noritēs ikgadējā rudens stādu parāde. Līdz šim rudens tirgos stādu audzētāji novērojuši pirktspējas kritumu vietējā tirgū. Vienlaikus arī šo nozari skāris izejvielu trūkums un augstas enerģijas izmaksas, kā arī iepriekš tirdzniecības ierobežojumi pandēmijas laikā. Stādu audzētājiem gan izdevies saglabāt saimniecības un arī ātri pielāgoties jauniem tirgošanās veidiem. Taču nākotnes prognozēs nozares pārstāvji ir piesardzīgi.

Stādu audzētāji novēro pirktspējas kritumu vietējā tirgū
00:00 / 05:54
Lejuplādēt

"Vēl ļoti daudz ogu nemaz nav ienākušās, jo šogad vīnogas ļoti vēlu ziedēja un principā vīnogu dārzā šogad aizkavēšanās ir 3 līdz 4 nedēļas," Siguldas novada stādaudzētavā "Skāduļi" saimniece Jana Drēviņa rāda, ka liela daļa vīnogu vēl nav iekrāsojušās, lai arī ierasti šajā laikā tās jau ir uzkrājušas cukurus un lielākoties nolasītas no lauka. Starp vīnogulājiem vietām redzamas arī izkurtu ugunskuru vietas, jo stādu laukus nācies arī sildīt, lai pirmajās salnās raža nenosaltu.

"Parasti ir tikai kādas šķirnes vēl nenolasītas, bet šogad vēl teju viss lauks vēl ir nenolasīts. Te [siltumnīcā] savukārt ir tie mūsu stādi, divgadīgie stādi, kas nākošgad pavasarī ies tirdzniecībā. Jūs redziet, cik skaisti arī stādu dārzā jau ienāk rudens. Ir vācu vīna šķirnes, kas sāk krāsot lapas koši sarkanas un atsvaidzina vīnogu stādījumu. Bet mēs šos stādus tirgojam arī jau šogad, redziet, dzinumi ir tumši un nobrieduši. Tagad dārzā iestādot vīnogu stādu dziļāk, nekā tas audzis podiņā, un piesedzot uz ziemu tas pavasarī modīsies dabīgi, nevis pasteidzināti un nākošgad jau stāds var dot kādu ķekaru ar ogām," stāstīja Drēviņa.

Pandēmijas laikā uz saimniecību pēc stādiem vairs nebrauca pircēji no Somijas un Zviedrijas, kas iecienījuši Latvijas vīnogu stādus, vienlaikus dažādu ierobežojumu dēļ no vietējo puses pieauga interese par stādīšanu un piemājas dārziņu iekopšanu. Taču, runājot par rudens stādu tirgiem, Drēviņa sacīja, ka šoruden ir jūtams pirktspējas kritums.

"Ja agrāk pirka spontāni 5 līdz pat 10 stādus, tad tagad izvēlās dažus un citus pieraksta, un plāno kaut kad uz nākotni. Jā, protams pirktspēja ir piebremzēta, jo cilvēki taupa naudu," klāstīja Drēviņa, atzīstot, ka neizdosies iztirgot visu rudenim izaudzēto.

"Mums būs jādomā, kā ieziemot vairāk, jo arī jau vasarā tā pirktspēja sāka samazināties, un tā peļņa noteikti nebūs tāda, kā bijām gaidījuši, bet es ceru, ka nebūs arī zaudējumu."

Cena pieaugusi arī citās saimniekošanas pozīcijās – kā kūdra un degviela, bet, turpinot par ieziemošanu, saimniecībā daļa vīnogu kolekcijas ir uz lauka, lai testētu dažādu šķirņu aklimatizēšanās spēju, bet jaunie stādi līdz pat pavasara sezonai būs jāglabā siltumnīcā, ko šeit apkurina ar gāzes sildītājiem.

"Par to vispār ir bail pat domāt. Iespējams, ka mazāk sildīsim un liksim mazākās siltumnīcās, protams, to stādu apjomu arī samazināsim. Mums ir satraukums, jo kurināšanai izmantojam arī granulas, bet šogad mums iedeva tikai trešdaļu no prasītā daudzuma. Mēs bijām paļāvušies, ka viņi mums pietaupīs kā ilggadējiem sadarbības partneriem, bet izrādās, kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ, un granulas ir sadārdzinājušās 2,5 reizes," teica Drēviņa.

Siguldas novadā stādu audzētavā "Baižas" audzē ziemcietes. "Principā esmu dārzniece ceturtajā paaudzē, mamma arī tepat strādā ģimenes uzņēmumā, vectēvs bija viens no Cēsu galvenajiem dārzniekiem, un viņa tēvs arī bija dārznieks, tā kā tas viss ir saknēs," stāstīja stādu audzētāja Zane Zeltiņa, piebilstot, ka šajā sezonā stādu veģetāciju krietni iekavēja vēlais pavasaris.

"Es arī neatceros tādu gadu, ka augi, par kuriem šķita, ka maija sākumā ir jāmet laukā, jo tie nav dzīvi, bet maija beigās viņi tomēr atmostas. Visu laiku tā grūstījāmies pa siltumnīcām. Taču par vasaru ir grēks šogad sūdzēties. Protams, tagad rudens ir pabīdījies mazliet uz priekšu un kaut kādas rudens puķes vēl negrib ziedēt, kurām jau vajadzēja ziedēt," sacīja Zeltiņa.

Ziemciešu audzētavā gan nav jāapsilda siltumnīcas, kas šobrīd ir liels saimniekošanas pluss, taču ietekmi rada minerālmēslu un kūdras sadārdzinājums, kā arī izejvielu piegāžu kavēšanās.

Savukārt pirktspējas kritumu audzētavā pagaidām nenovēro.

"Pašlaik nevar sūdzēties, viss notiek, tagad bijām tirgos pagājušajā nedēļā Liepājā un Rundālē,  un cilvēkiem ir interese. Kāda būs ziema, to neviens īsti nezina, bet to, ka tagad būtu apstājusies tirdzniecība, – tā nevarētu teikt. Kovids arī mūs ir iemācījis strādāt attālināti un sūtīt stādus ar pakomātiem. Pasūtījumi nāk no Liepājas, no Rēzeknes un Daugavpils, tieši pašlaik jādomā, kā pusotrmetrīgu miskanti ielikt [sūtījumā]," stāstīja Zeltiņa.

Šajā nedēļas nogalē Siguldas Svētku laukumā noritēs ikgadējais dārzkopības sezonas noslēguma tirgus jeb Rudens stādu parāde, kur pulcēsies stādu audzētavas no visas Latvijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti