SPRK ierosina administratīvo lietu pret «Latvijas gāzi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien nolēma ierosināt administratīvo lietu pret AS "Latvijas gāze" (LG).

SPRK norādīja, ka administratīvā pārkāpuma lieta pret LG ierosināta saistībā ar "Latvenergo" lūgumu LG ļaut piekļuvi gāzes infrastruktūrai. SPRK ieskatā LG atteikums "Latvenergo" piekļūt infrastruktūrai ir pretrunā ar Enerģētikas likumu.

Tāpat regulators norāda, ka LG novēloti sniegusi atbildi uz "Latvenergo" vēstuli, nevis 30 dienu laikā. SPRK arī uzskata, ka LG būtībā ir atteikusi elektroenerģijas ražotājam piekļuvi gāzes infrastruktūrai.

LG pārstāvji šos pārmetumus noraidīja un pauda viedokli, ka pārkāpuma lietas ierosināšanai nav pamata.

LG arī uzsvēra, ka uzņēmums vēstulē "Latvenergo" nav sniedzis atteikumu elektroenerģijas ražotājam piekļūt gāzes infrastruktūrai. Gāzes koncerna ieskatā, ir radušies jauni tiesiskie apstākļi, kas lika LG vērsties SPRK ar lūgumu ierosināt strīda izskatīšanu, lai risinātu jautājumu par to, kādā veidā LG ir jāskata "Latvenergo" pieteikums.

Kā ziņots, LG lūdza SPRK skaidrot, kā rīkoties ar "Latvenergo" pieteikumu piekļūt gāzes sadales sistēmai.

LG skaidroja LETA, ka LG nosūtījusi vēstuli "Latvenergo", skaidrojot, ka gāzes koncernam nav skaidrs, kā patlaban rīkoties ar piekļuves pieteikumu sadales sistēmai, jo pieņemtais Elektroenerģijas likums esot pretrunā ar privatizācijas līgumiem un LG ekskluzīvajai licencei.

Savukārt "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis aģentūrai LETA norādīja, ka uzņēmums ir saņēmis LG vēstuli, kurā nav apstiprināta iespēja Latvijas gāzes sistēmas pakalpojumu nodrošināšanai, lai transportētu dabasgāzi no trešajām pusēm šī gada martā. Līdz ar to "Latvenergo" jau trešo reizi tiek liegts iegādāties Lietuvas komersantu piedāvātu komerciāli izdevīgu gāzes apjomu "Latvenergo" ražošanas vajadzībām.

LETA jau rakstīja, ka "Latvenergo" gāzes testa partiju no Lietuvas vēlējās saņemt jau martā. Lietuvas valsts enerģijas grupas "Lietuvos Energija" gāzes tirdzniecības uzņēmums "Litgas" pauda gatavību piegādāt "Latvenergo" gāzi viena miljona kubikmetru apjomā par izdevīgāku cenu, nekā piedāvā LG.

SPRK pērn septembrī pieņēma gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem, bet Administratīvā apgabaltiesa 17.novembrī apmierināja LG lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu šajā lietā. SPRK šo Administratīvās apgabaltiesas lēmumu pārsūdzēja. Savukārt 5.janvārī Augstākā tiesa atcēla lēmumu par pagaidu aizsardzību lietā, kura ierosināta pēc LG pieteikuma par SPRK 10.septembrī pieņemtajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem.

Līdz ar to noraidīts LG lūgums par pagaidu aizsardzības piemērošanu. Lēmums nav pārsūdzams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti