Rīta Panorāma

LNSO koncerts "Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis"

Rīta Panorāma

Intervija ar Donu

Telefonintervija ar Ansi Spridzānu

Spridzāns: «Citadeles» pārdošanā PA nevar uzņemties atbildību par gala lēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Privatizācijas aģentūrai (PA) ir jāuzņemas atbildība tikai par tehniskiem procesiem bankas «Citadeles» pārdošanā, nevis gala lēmumiem, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja trešdien aģentūras vadītāja amatu pametušais Ansis Spridzāns.

Jau ziņots, ka līdzšinējie PA valdes locekļi - Ansis Spridzāns un Guntis Lauska - atkāpās no amata trešdien. Iepriekš Ekonomikas ministrija nekomentēja informāciju, ka Spridzāns un Lauskis atlūgumus iesnieguši „Citadeles” darījuma dēļ.

Savukārt, sakot, ka „Citadeles” pārdošanā PA nevar uzņemties galveno atbildību, Spridzāns atbild premjerei Laimdotai Straujumai, kura pauda, ja darījums izgāzīsies, tad Spridzānam vajadzēs būt atbildīgiem par valsts budžetā neienākušiem ieņēmumiem.

„Mums jāuzņemas atbildība tiktāl, cik tas attiecas uz tehniskiem procesiem, nevis uz gala lēmumiem,” LTV piektdienas rītā sacīja Spridzāns. Viņš akcentēja, ka darījums ir jāparaksta politiķiem, nevis ierēdņiem, jo „PA ir sekojusi valdības norādēm un vairāk pildījusi tehniskas funkcijas”. Līdz ar to PA var būt atbildīga par to, cik kvalitatīvi tā ir veikusi valdības norādes.

Viņš arī atkārtoja, ka diskusijas par „Citadeles” pārdošanu varēja turpināt līdz gada beigām. Tomēr Spridzāns atturējās diskutēt atsevišķus punktus, kas viņu un Lauski neapmierina, jo līgums ir konfidenciāls.

Valdība otrdien slēgtajā sēdē akceptēja līgumu par bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautisko investoru grupai "Ripplewood Holdings". Bankas pārdošanas līgumā plānots iekļaut punktu, ka ”Ripplewood Holdings” sev piederošās ”Citadeles” akcijas varēs pārdot jau pēc diviem gadiem.

Valdība atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti