Dienas ziņas

Mēnesis līdz Lielajai talkai

Dienas ziņas

Lielie vakcinācijas centri gatavi darbam

Sporta klubi: atbalsta mehānisms mūs nesasniedz

Sporta klubi: Pandēmijas laika atbalsts mūs nesasniedz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma sporta klubi bijuši slēgti vairākkārt. Ik mēnesi zaudējumi veido desmitiem tūkstošus eiro. Latvijas Veselības un fitnesa asociācija norāda, ka stāvoklis ir katastrofāls. Neļaujot nozarei strādāt, rudenī vairs nebūšot, kas strādā.

Pērnajā gadā sporta klubu zaudējumi pārsnieguši pusmiljonu eiro. Lai gan summa liela, salīdzinājumā ar šogad gaidāmajiem zaudējumiem tā ir niecīga. Šogad gaidāmo klubu īpašnieki salīdzina ar skatu, kas paveras sporta zālēs.

“Kā redzat, aizmugurē man ir tādas telpas – tukšas ar ļoti mazu apgaismojumu. Un šādi es arī varētu raksturot stāvokli mūsu uzņēmumā. Ir tāda kā pustumsa, un nav nekādas skaidrības par nākotni,” pauda sporta kluba “Panatta” vadītājs Agris Baltmanis.

Baltmanis sporta klubu izveidojis kā ģimenes uzņēmumu, kuram tagad parādu jūgs ir liels. “No maksātnespējas pagaidām esam pasargāti vien ar valdības lēmumu, bet tas arī tikai līdz septembrim,” pauda uzņēmējs.

Latvijas Veselības un fitnesa asociācija aprēķinājusi, ka visā nozarē janvārī ieņēmumi bijuši vien 14 ar pusi tūkstoši, kamēr izdevumi 427 tūkstoši eiro. Decembris, janvāris un februāris sporta klubiem nodarījis 1,5 miljonu lielus zaudējumus.

Asociācijā pauda, ka ilgi šādi nevarēs izturēt. “Šis atbalsta mehānisms mūs pilnībā neaizsniedz, jo bieži vien šo darbinieku nav tik daudz, bet kvadratūra ir liela un komunālie maksājumi un finanšu saistības par iekārtām ir lielākas,” skaidroja Latvijas Veselības un fitnesa asociācijas dibinātājs Gints Kuzņecovs.

Nozarē strādājošos neapmierina arī piedāvātais luksofora princips attiecībā uz Covid-19 ierobežojumiem. “Kas tiek piedāvāts, pilnībā nogalinātu mūsu nozari. Tas mums nav pieņemams. Jo pēc tā, iespējams, sporta klubi varētu atvērties tikai rudenī. Tāpēc mēs esam izstrādājuši savu principu, kur

mēs piedāvājam sporta klubus atvērt nekavējoties ar būtiskiem ierobežojumiem,” sacīja Kuzņecovs.

Asociācija mudina atļaut sporta klubu darbību, ievērojot, piemēram, distancēšanos un atvēlot katram apmeklētājam 15 kvadrātmetrus, kā arī nodrošinot papildu dezinfekciju.

Asociācijas piedāvājums:

Savukārt, ja ierobežojumus nemaina, tad vēlas jaunu atbalstu – grantu, kas balstītos uz uzņēmumu apgrozījumu gadā pirms Covid-19 uzliesmojuma, intervijā LTV raidījuma “Šodienas jautājums” sacīja Kuzņecovs.

Jautājot Ekonomikas, Veselības, Izglītības un zinātnes ministrijām, kad nozari varētu atvērt, skaidras atbildes nebija. Iniciatīva “Gribam sportot tagad” savākusi 6000 parakstu portālā “Manabalss.lv”.

Savukārt Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš (Jaunā konservatīvā partija) pauda uzskatu, ka asociācijas piedāvājums varētu būt pieņemams un īstenojams. Vienlaikus viņš nesteidza solīt, ja Jaunā konservatīvā partija to būtu gatava virzīt.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti