Dienas ziņas

Pie Ventspils uz sēkļa uzskrējusi barža

Dienas ziņas

DI projektā sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus

Spītējot laika apstākļiem, Žagarkalns turpina darbu

Spītējot laika apstākļiem, Žagarkalns turpina darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Spītējot siltajam un lietainajam decembrim, jau vairāk nekā mēnesi Žagarkalnā ir atvērts slēpošanas kalns. Pašlaik Latvijā vienīgā pieejamā trase ir noklāta ar pērnajā sezonā uzkrāto sniegu. Tikmēr citas slēpošanas bāzes izmanto katru brīdi, kad gaisa temperatūra noslīd zem nulles, lai sāktu sniega ražošanu.

Pēc pērn uzkrātās sniega kaudzes izlīdzināšanas slēpošanas sezonu Žagarkalnā atklāja jau 30. novembrī. Lai gan decembrī patstāvīga ziema neiestājās un vairākas dienas spēcīgi lija, nedēļas nogalēs kalns sagaidīja slēpotgribētājus. Žagarkalna saimnieks Juris Žagars vērtēja, ka līdz šim eksperiments ar sniega uzkrāšanu peļņu nav nesis, tomēr arī būtiskus zaudējumus tas nav radījis.

"Ar visu ļoti, ļoti slikto laiku, tik sliktu laiku es neatceros kopš Žagarkalns strādā aptuveni 20 gadus, tomēr mēs esam varējuši izmaksāt cilvēkiem algas ar nopelnīto naudu šeit un trase ir bijusi vaļā," sacīja Žagarkalna saimnieks.

Ja sākotnēji uzkrāto sniegu izlīdzināja teju metra biezumā, tad šobrīd trasi klāj aptuveni 50 centimetru bieza sniega kārta. Tiklīdz to ļāva laika apstākļi, Žagarkalnā darbināja arī sniega pūtējus, taču saražotais sniegs lietavās jau nokusis. Uzkrāta vērtīga pieredze, kā pat nelabvēlīgos laika apstākļos nodrošināt iespēju slēpot.

"Plānojam, ja februāris būs auksts, tad šogad krāsim sniegu arī pretējā nogāzē, lai atverot mums būtu vismaz divas nogāzes," stāstīja Žagars.

Nedēļas nogalē Žagarkalnā slēpošanas treniņu aizvadīja bērni no Siguldas sporta skolas. Siguldas sporta skolas kalnu slēpošanas trenere Ieva Meldere vērtēja: "Kalns ir ļoti labs, pa to viegli braukt bērniem, tas nav ciets, nav arī mīksts un nav arī ledains." 

 Tikmēr citas kalnu slēpošanas bāzes Latvijā sezonu vēl nav sākušas. Kā vēsta ieraksti sociālajos medijos, sniega ražošana ir uzsākta Gaiziņkalnā, nedaudz arī Kaķīškalnā Siguldā. Sniega pūtēji iedarbināti arī Smārdes pagastā esošajā Milzkalnā.

"Esam sākuši kaut ko pūst nedaudz, kaut ko uzkrājam no sniega un vēl gaidām, kad [sezona] sāksies.

Katrā ziņā degunus nenokaram, jo divus gadus tāpat, kad atvērāmies, bija tikai 14. janvāris," atzina Milzkalna trases valdes priekšsēdētājs Viesturs Ošnieks.

Milzkalna saimnieks gan atzina, ka neplāno veidot sniega uzkrājumus līdzīgi kā Žagarkalnā, jo, viņaprāt, ja laika apstāļi ir tādi kā šobrīd, cilvēki nedomā par ziemas sporta veidu baudīšanu. Kalnu slēpošanas bāzēs pagaidām saglabā cerību, ka drīzumā iestāsies pastāvīga ziema un izdosies uzsākt aktīvu slēpošanas sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti