Dienas ziņas

Ogrē grantētās ielas kļūst par dīķiem

Dienas ziņas

Iedzīvotāji pret Rēzeknes Dienvidu apvedceļa projektu

Zemāks PVN Latvijas augļiem, ogām un dārzeņiem

Speciālisti: Līdz ar 5% PVN augļiem, ogām un dārzeņiem Latvijas zemnieki būs ieguvēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ieviešot 5% pievienotās vērtības nodokla (PVN) likmi Latvijai raksturīgajiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, samazināsies to cenas, palielināsies vietējo ražotāju konkurētspēja un tiks izskausta ēnu ekonomika, atzīst zemkopības nozares speciālisti. Ceturtdien, 19. oktobrī, sadarbības memorandu par to, ar kādiem noteikumiem tiktu nodrošināta samazinātā 5% likme, parakstīja Zemkopības, Finanšu ministrijas un Pārtikas tirgotāju asociācijas pārstāvji.


Latvijas augļu, dārzeņu un ogu ražotāji jau gadiem ilgi centušies panākt samazinātu PVN likmi savai produkcijai. Viņuprāt, ir netaisnīgi, ja tirgos un lielveikalos ievestie tomāti, kabači, āboli, mellenes un citi augļi ir ievērojami lētāki nekā vietējie. “Augļkopji un dārzkopji ir ļoti priecīgi. Ceram, ka samazināsies “melnais tirgus” un priekšroka būs tiem, kas produkciju realizē veikalos,” skaidro Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte.

Ceturtdien, 19. oktobrī, parakstītajā sadarbības memorandā noteikts, ka Tirgotāju asociācijai jānodrošina, ka no nākamā gada 1. janvāra Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem piemēros samazināto 5% likmi līdzšinējās 21% likmes vietā. Šaubas par to, ka valsts līdz ar to zaudēs nodokļu jomā, esot nepamatotas. “Samazinoties ēnu ekonomikai, aprēķini liecina, ka valsts nezaudēs, bet gluži otrādi – būs plusos,” paskaidro Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.

“Prakse parādījusi, ka vecās Eiropas valstis – Spānija, Vācija, Francija un citas jau sen ieviesušas samazinātos nodokļus. Esam palikušas tikai četras valstis [kas to nav izdarījušas]. Vai mēs esam gudrāki par viņiem?” retoriski jautā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība).

Lauksaimnieku organizācijas saka, ka tas ir tikai sākums, nākotnē jādomā arī par pārējiem ražotājiem. “Ja tas būs izdevies, domāsim, kādas tālāk būs iespējas – atbrīvot no augstā PVN arī pienu, gaļu un citus produktus,” norāda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Pagaidām samazināto PVN likmi 5% apmērā paredzēts piemērot uz laiku no nākamā gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) aplēsēm pēc PVN likmes pazemināšanas no 21% līdz 5% augļiem, ogām un dārzeņiem cenas samazinātos par 3%-12%. ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis iepriekš norādīja, ka ZM galvenais mērķis, cenšoties panākt PVN likmes samazinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, ir celt šo jomu konkurētspēju.

ZM esot tikusies ar abām Latvijas pārtikas tirgotājus pārstāvošajām organizācijām, kas esot solījušas, ka cenas veikalu plauktos augļiem, ogām un dārzeņiem samazināsies atbilstoši PVN likmes samazinājumam.  

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) iepriekš sacīja, ka PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem ZZS ietilpstošajai Latvijas Zemnieku savienībai (LZS) valsts budžeta veidošanā būs "ļoti svarīgs jautājums, ko mēs aizstāvēsim". Valdību veidojošās partijas sanāksmē pirms mēneša vienojās Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem samazināt PVN likmi no pašreizējā 21% līdz 5%. Ceturtdien, 19. oktobrī, Saeima iespējamos PVN grozījumus nodeva arī izskatīšanai parlamenta komisijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti