SPECIĀLI no Grieķijas: Zemāku cenu dēļ grieķi labprāt iepērkas tuvējās kaimiņvalstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas pierobežā dzīvojošie un arī tūristi patēriņa preces un dažādus pakalpojumus iegādājas kaimiņvalstīs, tādā veidā Bulgārijas, Skopjes, Albānijas un Turcijas uzņēmēju kabatās katru gadu iepludinot 500 miljonus eiro, liecina Grieķijas Tirdzniecības un uzņēmējdarbības konfederācijas dati. Turklāt Maķedonijas, Trāķijas, Ziemeļegejas reģioniem un Dodekanēsas salām daudz raižu sagādā viltotu un kontrabandas preču tirdzniecība.

Liela daļa grieķu reizi nedēļā dodas uz tuvējo kaimiņvalstī esošo pilsētu, kur iegādājas pārtikas produktus. Citas visvairāk pirktās preces ir apģērbs, apavi, dzērieni, cigaretes un benzīns. No pakalpojumiem vispopulārākie ir vizītes pie zobārsta un automašīnu remontdarbi. Pēdējo gadu laikā austrumu Maķedonijas benzīntanki ir nolemti iznīcībai, tāpēc ka priekšroka tiek dota benzīna iegādei Bulgārijā, jo pierobežā esošajos benzīntankos tas maksā kā minimums 50 centus mazāk. Ja nepieciešams apmeklēt zobārstu, daudzi grieķi dodas uz Albāniju. Procedūras, kas Grieķijā izmaksātu 5 500 eiro, Albānijā maksā 1 100 eiro.

Kosas salas tirdzniecības asociācija norāda, ka lielas problēmas sagādā tūrisma biroji. Tie, cenšoties pārdot savus pakalpojumus, ceļotājiem iesaka nepirkt preces Kosas salā, bet doties uz netālu esošo Turciju, kur apģērbi, apavi un zelta izstrādājumi ir lētāki nekā Grieķijā.

Tirdzniecības asociācija Rodas salā ir novērojusi, ka uzņēmējiem raizes sagādā viltotu preču ievešana, kā arī nevienlīdzīgie pasažieru pārvietošanās nosacījumi virzienā uz Turciju un problēmas ar  vīzu iegūšanu.

Katru ceturtdienu Aivali pilsētā, kas atrodas Turcijā, Egejas jūras krastā, tieši iepretim Mitilēnes pilsētai Lezbas salā, tiek organizēts liels tirgus, kurā preces var iegādāties par daudz zemākām cenām, līdz ar to tirdzniecības apgrozījums Lezbas salā saistībā, piemēram, ar skolas precēm vai kāzu organizēšanu ir krasi samazinājies. 

Katru gadu no maija līdz oktobrim, kad tiek nodrošināta prāmju satiksme no Samas salas uz Turciju, grieķu viesnīcas nepieciešamās preces un pārtikas produktus pērk kaimiņvalstī. Arī apavus un apģērbus gan salas iedzīvotāji, gan tūristi iegādājas Turcijā.

Hijas salas tirdzniecības asociācijas sniegtā informācija liecina, ka 70% šīs salas iedzīvotāju vismaz vienu reizi  gadā dodas iepirkties uz Smirnu (Izmiru), bet 20% iedzīvotāju tādas preces kā mēbeles, durvis un logus iegādājas Smirnā.

Kopš tika atklāta jauna maģistrāle uz Bulgāriju, Komotini pilsētas uzņēmēji cieši lielus zaudējumus, kas pagaidām nav aprēķināti.

Grieķu uzņēmējiem, kuri veic biznesu Orestiadas pilsētā, apgrozījums samazinājies par 30-40%, jo iedzīvotāji dodas uz Bulgāriju, kur zemo cenu dēļ iegādājas benzīnu un dažādas patēriņa preces.

Daudzi bulgāru uzņēmēji ir atvēruši veikalus Ksanti pilsētā un pārdod saimniecības preces un pārtikas produktus daudz lētāk nekā līdzvērtīgus grieķu ražojumus. Zemās cenas ir arī iemesls, kāpēc daudzi pilsētas iedzīvotāji izvēlas apmeklēt ārstus Bulgārijā, dažādu pakalpojumu sniedzējiem tas rada zaudējumus aptuveni 10% apmērā no apgrozījuma. 

Florinas pilsētas iedzīvotāji naudu par benzīnu, pārtikas produktiem un zobārsta apmeklējumiem tērē tuvumā esošajā Skopjes pilsētā. Tieši pie pilsētas robežas atrodas divi grieķu lielveikali „Veropulos”, kuros grieķu produkti tiek pārdoti par zemākām cenām nekā Grieķijā. Ikmēneša zaudējumi uzņēmējiem tiek lēsti viena miljona apmērā.

Grieķijas Tirdzniecības un uzņēmējdarbības konfederācija uzskata, ka situācijas uzlabošanai nepieciešams samazināt nodokļus visiem valsts pierobežā esošajiem uzņēmumiem, kā arī jānodrošina zema PVN likme precēm un pakalpojumiem. Izmaiņas nodokļu sistēmā ne tikai stimulētu grieķus pārtraukt šķērsot robežu patēriņa preču iegādei, bet arī motivētu kaimiņvalstīs dzīvojošos iegādāties Grieķijā ražotās preces. Lai novērstu kontrabandas darījumus, konfederācija iesaka daudz stingrāk kontrolēt un pārbaudīt pierobežā esošās ceļu maģistrāles un arī mazumtirgotājus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti