Rīta Panorāma

Unikālas lietas ar stāstiem par Rīgu izstādē "Mākslinieki Rīgai"

Rīta Panorāma

Mākslas muzejā "Rīgas Birža" izstādīti unikāli itāļu zīmējumi

Vai pārdodot vecās mēbeles ir jāmaksā nodokļi?

Speciāla VID struktūrvienība uzrauga sludinājumu ievietotājus internetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tikai retais kādreiz nav kaut ko iegādājies vai pats pārdevis ar sludinājumu starpniecību internetā. Izrādās, dažādus sludinājumu portālus regulāri uzrauga Valsts ieņēmumu dienests (VID), lai kontrolētu, vai pārdēvēji maksā arī nodokļus valstī.

Tirgojot preces ar sludinājumu palīdzību, var gadīties, ka interesi par pārdevēju var izrādīt Valsts ieņēmumu dienests.

Ja papēta sludinājumus internetā, tajos iespējams iegādāties pilnīgi visu, sākot ar apģērbu un beidzot ar mēbelēm. Neviens Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta Panorāma" aptaujātais neesot maksājis nodokļus, kaut ko pārdodot ar interneta sludinājumu starpniecību.

"Pirkusi es esmu diezgan bieži un pārdevusi arī," pastāstīja Agnese, kura nodokļus speciāli nav maksājusi, vien varbūt to darījusi, pati nezinot.

"Mēs esam ar ģimeni ievietojuši sludinājumus par mēbelēm dažādos interneta portālos," sacīja Zane un par nodokļu maksāšanu turpina: "Nē, man liekas, ka nē, nezinu."

"Es esmu pārdevis telefonu ar sludinājumu starpniecību," teica sastaptais Roberts, piebilstot, ka nodokļus nav maksājis, jo tā ir viņa privātā lieta.

Ja tiek neregulāri tirgota sava personīgā manta, tad nodokļi nav jāmaksā, bet citos gadījumos valstij jāsamaksā nodoklis 24% apmērā.

"Ja cilvēks regulāri nodarbojas ar lietu pārdošanu, kas varētu liecināt par viņa nolūku gūt kaut kādu atlīdzību nolūkā nopirkt un pārdot, tad ir saskatāmas saimnieciskās darbības pazīmes un personai rodas pienākums reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam. Likumā ir noteikti kritēriji, no kuriem tas tiek vērtēts, piemēram, ja kalendārā gada laikā tiek veikti trīs darījumi vai pieci darījumi trīs gadu laikā," raidījumam "Rīta Panorāma" pavēstīja VID pārstāve Inese Kemzāne.

Pārdodot trīs vecas mēbeles, kuras vairs nav nepieciešamas pēc dzīvokļa remonta, VID cilvēkam rēķinu nepiestādīs.

Personīgās mantas pārdošana neklasificējas un nodokļu sekas nerodas, un tas ir neapliekams ienākums," piebilst VID pārstāve Kemzāne.

Nodoklis gan jāmaksā tad, ja tiek tirgota, piemēram, automašīna, kuras vērtība pārsniedz 14 299 eiro, kā arī gadījumos, kad cilvēks izīrē dzīvokli. Ja dažādos sludinājumu portālos regulāri tiek ievietoti sludinājumi, tad VID kādā brīdī ar pārdevēju var sazināties un prasīt cilvēkam reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam.

VID pat izveidojis speciālu struktūrvienību, kas seko līdzi personu aktivitātēm dažādos sludinājumu portālos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti