S&P uzlabo Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi uz «pozitīvu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) uzskata, ka 2017. un 2018.gadā būtiski attīstīsies Latvijas ekonomika, uzlabosies darba tirgus un pieaugs ienākumi. Tāpēc S&P uzlabojis Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi no "stabilas" uz "pozitīvu", solot pārskatīt valsts kredītreitingu, ja Latvijas valdība par spīti gaidāmajām vēlēšanām spēs īstenot virkni reformu, ziņo Rus.lsm.lv

S&P "Global Rating" gan saglabā līdzšinējo Latvijas kredītreitingu А-/А-2 līmenī, taču mainījusies ekonomikas izaugsmes prognoze. 

Saskaņā ar S&P publicēto ziņojumu šāds lēmums pieņemts, jo aģentūras analītiķi uzskata, ka ar Latvijas ekonomikas straujo izaugsmi roku rokā ies arī strukturāli darba tirgus uzlabojumi. 

Tas savukārt ļautu noturēt lielāku ienākumi līmeni arī pēc pašreizējā izaugsmes cikla. Tāpat S&P prognozē, ka saprātīga fiskālā politika turpināsies, neskatoties uz gaidāmo nodokļu reformu un Saeimas vēlēšanām 2018.gadā.

S&P uzskata, ka Latvijā sācies pārliecinošas ekonomiskās izaugsmes periods un prognozē, ka 2017. un 2018.gadā izaugsme būs vidēji 4% gadā. Algu izaugsmes un reālo ienākumu pieauguma ietekmē palielināsies privātais patēriņš, Eiropas fondu līdzekļu ietekmē uzņems apgriezienus investīcijas, savukārt stabilais ārējā pieprasījuma pieaugums stiprinās eksporta izaugsmi. Labvēlīgajos ekonomiskajos apstākļos līdz 2018.gada beigām IKP uz vienu cilvēku Latvijā varētu sasniegt gandrīz 17 tūkstošus ASV dolāru, salīdzinot ar 14,2 tūkstošiem, kas noteikti 2016.gada beigās, analītiķi prognozē. 

Tomēr cikliskais pieaugums pakāpeniski samazināsies, un 2019.-2020.gadā IKP pieaugums samazināsies līdz 3%, prognozē S&P. Šis apstāklis liek uzsvērt vairākus izaicinājumus, kas Latvijai var traucēt sasniegt vidējo ES ienākumu līmeni. Visvairāk tie saistīti ar darba tirgu, kurā darbinieku skaits samazinās līdz ar iedzīvotāju skaita kritumu (8% kopš 2010.gada). Analītiķi uzskata, ka iedzīvotāju skaits turpinās kristies. Darbaspēka trūkums jau izraisījis algu pieaugumu (vidēji 6% gadā no 2014. līdz 2016.gadam). Ja šis pieaugums turpināsies ātrāk nekā produktivitātes pieaugums, tas var nelabvēlīgi ietekmēt Latvijas firmu konkurētspēju ārējos tirgos. 

Tāpēc aģentūra uzskata, ka valdības priekšā ir svarīgs uzdevums: īstenot strukturālas reformas, lai uzlabotu produktivitāti, konkrētāk, samazinot darbaspēka trūkumu noteiktās nozarēs, kā arī aktivizējot pašlaik nestrādājošo iedzīvotāju potenciālu, izlīdzinot reģionālās nesakritības darba tirgū un mazinot ēnu ekonomikas ietekmi. Pašlaik bezdarba līmenis (ap 9%) vēl joprojām ir augsts, uzsver S&P.

Tāpat S&P atgādina, ka apstiprinātajā nodokļu reformā ar nodokļiem netiek aplikta reinvestētā peļņa, kas kopā ar citiem faktoriem veicinās ieguldījumus, it sevišķi vidējo un mazo uzņēmumu sektorā.

Valdība varētu izmantot izaugsmei pateicīgo ekonomisko vidi, lai risinātu strukturālas problēmas, neskatoties uz gaidāmajām vēlēšanām, S&P vairākkārt uzsver savā ziņojumā.

Pārskatīt Latvijas kredītreitingu varētu tuvāko divu gadu laikā, ja ekonomiskā izaugsme apsteigs prognozes, kā arī valsts parādi kopumā turpinās kristies, norāda aģentūra. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti