S&P pazemina Polijas kredītreitingu, norādot uz valsts politisko nestabilitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard and Poor's" (S&P)  piektdien negaidīti par vienu pakāpi līdz "BBB+" pazemināja Polijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā, par iemeslu minot šīs valsts politisko nestabilitāti.

Aģentūra arī noteica Polijas kredītreitingam negatīvu prognozi.

"Pazemināšana atspoguļo mūsu uzskatu, ka Polijas institucionālo ierobežojumu un līdzsvaru sistēma ir nozīmīgi novājinājusies," paziņoja S&P.

Aģentūra brīdināja, ka "izmaiņas tiesas sastāvā un lēmumu pieņemšanas procesā, mūsu ieskatā, graus Konstitucionālās tiesas iespējas strādāt efektīvi un neatkarīgi".

S&P arī norādīja uz izmaiņām Polijas mediju likumā, kas valdībai sniedz plašas pilnvaras sabiedrisko raidorganizāciju vadībā.

"Mūsu ieskatā, šie pasākumi grauj Polijas institūciju spēku," uzsvēra aģentūra.

"Standard&Poor's" sagaida arī Polijas budžeta deficīta pieaugumu un neprognozē valsts fiskālo rādītāju uzlabošanos.

Polijas Finanšu ministrija šādu aģentūras lēmumu nosaukusi par neizprotamu no ekonomikas un finanšu analīzes skatpunkta. 

Jau vēstīts, ka jaunā konservatīvā Polijas valdība kopš uzvaras parlamenta vēlēšanās oktobrī ir panākusi, ka tiek pieņemti vairāki pretrunīgi vērtēti likumi, kā arī tiek iecelti jauni Konstitucionālās tiesas tiesneši, lai gan iepriekšējās valdības iecelto amata termiņš vēl nebija beidzies.

Polijas jaunais mediju likums noteic, ka Polijas sabiedriskā radio un televīzijas augstākās amatpersonas turpmāk amatā iecels un no tā atcels finanšu ministrs. Līdz šim tas notika Nacionālās raidsabiedrību padomes izsludinātos konkursos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti