Dienas ziņas

Viļņā demontē padomju karavīru skulptūru ansambli

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Pasliktinās Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējums

«S&P Global Ratings» mainījis Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu no stabila uz negatīvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī, mainot kredītreitinga nākotnes vērtējumu no stabila uz negatīvu, informēja Valsts kases pārstāvji. Valsts kredītreitings galvenokārt ietekmē to, cik valstij izmaksā aizņemšanās starptautiskajos finanšu tirgos. Latvijas Televīzijas (LTV) aptaujātie eksperti uzskata, ka pagaidām šim lēmumam būtiska ietekme nav gaidāma.

Aģentūra, analizējot Latvijas ekonomiku, atzinusi, ka ieilgusī Krievijas karadarbība Ukrainā un augstā inflācija palielina Latvijas kā mazās un atvērtās ekonomikas izaugsmes un konkurētspējas riskus, kā arī rada tiešas un netiešas izmaksas ekonomikai un valsts budžetam.

Aģentūra Krievijas aktīvās karadarbības Ukrainā negatīvo ietekmi saskata arī citās Latvijai līdzīgās valstīs ar mazu un atvērtu ekonomiku, piemēram, 2. decembrī, "S&P Global Ratings" mainīja arī Lietuvas kredītreitinga nākotnes novērtējumu no stabila uz negatīvu.

Vienlaikus aģentūrā uzsvēra, ka Eiropas Savienības fondu ietvaros pieejamā finansējuma efektīva izmantošana ieguldījumiem publiskajā infrastruktūrā un pasākumos, kas sekmēs reformas un digitālās transformācijas kursu dažādās jomās, mazinās Krievijas–Ukrainas militārā konflikta risku ietekmi, sniedzot atbalstu ekonomikas izaugsmei vidējā termiņā.

Aģentūrā atzīmēja, lai arī fiskālais atbalsts straujā enerģijas cenu kāpuma kompensēšanai un ieguldījums valsts enerģētiskās neatkarības nodrošināšanā nedaudz apgrūtinās Latvijas budžeta deficīta samazināšanas procesu, tomēr atzinīgi novērtē Latvijas līdzšinējos gados īstenoto efektīvo fiskālo politiku un labi pārdomātos lēmumus enerģētiskās drošības stiprināšanā.

Aģentūrā norādīja, ka Latvijas mērenais valsts parāda līmenis, dalība NATO un eirozonā, kā arī Latvijas ekonomikas spēja pielāgoties dažādiem izaicinājumiem ir galvenie faktori, kas uztur kredītreitinga līmeni nemainīgu.

Starptautisko reitingu aģentūru datus izmanto potenciālie investori. Jo negatīvāks valsts kredītreitings, jo procentu likmes, ko valstij būs jāmaksā šiem investoriem, ir lielākas. Tātad valsts parāda apkalpošana izmaksā vairāk.

Taču konkrētais "S&P Global Ratings" lēmums esošo situāciju būtiski neietekmēs. Drīzāk tā ir piesardzība, ja ekonomikai nākotnē ies sliktāk.  

"Aģentūra sagatavo apstākļus tam, lai potenciāli, ja situācija ekonomikā tiešām pasliktinās, respektīvi, šie riski, uz kuriem viņi norāda, ka ekonomikā varētu tikt piedzīvota lejupslīde un pat dziļāka, nekā šobrīd šķiet, tas sagatavo augsni reitinga pārskatīšanai potenciāli uz leju," skaidroja "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Kredītreitinga nākotnes novērtējums mainīts arī Igaunijā. Šajā situācijā, kad arī kaimiņiem nākotnes kredītreitinga novērtējums tiek samazināts, Latvijai nav liela pamata uztraukumam, uzskata eksperti.

"Ja būtu tā, ka mēs esam vienīgie, tā, ka mums ir par vienu pakāpi zemāk, bet pārējiem visiem paliek nemainīgs vai kāpj uz augšu,  tas būtu signāls, ka šeit tiešām ir sliktāk nekā citur. Tāpēc ir vērts šīs obligācijas skatīties tikai tad, ja ir lielāka riska prēmija, ar to saprotot augstākas procentu likmes," norādīja investoru "Kluba" izpilddirektors Kaspars Peisenieks.

Kā atzīmēja Gašpuitis, valsts parāda apkalpošanas izmaksas starptautiskās reitingu aģentūras lēmums pagaidām nepalielinās arī tāpēc, ka jau pašlaik, aizņemoties naudu starptautiskajos tirgos, Latvijai ir jārēķinās ar ģeopolitisko uzcenojumu tuvās karadarbības dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti