Pusdiena

Ar kukuļošanu saistītie Salu tilta otrās kārtas darbi izmaksās 14 miljonus eiro

Pusdiena

Patērētājus jaunā banku identificēšanās kārtība internetbankās būtiski neapgrūtinās

Soross: Ja Lielbritānija nobalsos par izstāšanos no ES, gaidāms straujš mārciņas kritums

Soross brīdina par «melno piektdienu», kas sekotu pēc britu izstāšanās no ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Ja Lielbritānija nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), ir gaidāma "melnā piektdiena", kas nesīs vēl straujāku mārciņas vērtības kritumu, nekā piedzīvots jau iepriekš," brīdina miljardieris Džordžs Soross, kurš pats savulaik guva milzu pelņu, pateicoties mārciņas vērtības kritumam.

Par mārciņas vērtības iespējamu krišanos gan Londonā, gan citur Lielbritānijā bažas pauduši jau daudzi uzņēmēji, īpaši tie, kuri savu preci neražo uz vietas, bet ieved no citām ES dalībvalstīm.

Tagad šīm bažām kā eļļu ugunij pielējis arī pasaulē pazīstamais miljardieris Džordžs Soross, kurš prognozē vēl straujāku un postošāku vietējās valūtas vērtības kritumu, nekā piedzīvots pirms vairākiem gadiem tā sauktajā "melnajā trešdienā".

Toreiz 1992. gadā 16. septembrī britu valdība bija spiesta izņemt mārciņas no Eiropas valūtu kursu mehānisma, jo nespēja noturēt to virs mehānisma noteiktā zemākā līmeņa. Mārciņas vērtība noslīdēja rekordzemu, un šo brīdi, paredzot šādu notikumu attīstību, izmantoja gudri un tālredzīgi valūtas spekulanti. Viens no tiem ir tagad miljardieris Džordžs Soross, kurš 1992. gadā guva milzu peļņu.

Tagad līdzīgā kārtā Soross paredz britiem vēl vienu "melno trešdienu" un šajā gadījumā "melno piektdienu", kad tūlīt pēc referenduma, ja Lielbritānija nobalsos par izstāšanos no ES, mārciņas vērtība atkal varētu nokristies rekordzemu - vēl pamatīgāk nekā 1992. gadā.

Soross prognozē mārciņas kritumu par vismaz 15%. Miljardieris brīdinājis, ka izstāšanās no ES pazeminātu mājokļu cenas un izraisītu darbavietu zaudēšanu, potenciāli izraisot pamatīgu ekonomikas lejupslīdi un būtībā lielākās problēmas tieši Lielbritānijas vienkāršajiem iedzīvotājiem.

Savukārt, balstoties uz personisko pieredzi, Soross lēš, ka dažus cilvēkus šī situācija varētu padarīt arī stāvus bagātus.

Izstāšanās atbalstītāji gan kritizē Sorosu un līdzīgi domājošus par cilvēku nevajadzīgu biedēšanu, ka nekas tamlīdzīgs neesot gaidāms un aicina vairāk palūkoties ieguvumu virzienā, kas Lielbritānijai būs, ja tai vairs nevajadzēšot papildināt ES kasi.

Referenduma iznākumu joprojām ir grūti paredzēt. Līdz tam vairs atlicis pāris dienu, taču aptaujas rāda svārstīgus datus. Lēš, ka joprojām ir ļoti liels neizlēmušo cilvēku skaits, kas arī būtiski varētu ietekmēt iznākumu izšķirošajā dienā.

Referendums par Lielbritānijas palikšanu vai izstāšanos no ES notiks ceturtdien, 23. jūnijā, un tam ar aizturētu elpu līdzi seko arī citās pasaules valstīs, īpaši, protams, visur ES.

Joprojām nav skaidrs, kādas pārmaiņas tas varētu nest ne tikai valūtas stabilitātei, bet arī valstu tālākajai ekonomiskajai sadarbībai, ja Lielbritānija būtu spiesta pamest vienoto tirgu un nāktos atjaunot stingrākas muitas kontroles, preču tarifus un citus ierobežojumus, kas ES ir ar tām valstīm, kas nav blokā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti