Dienas ziņas

Bēgļu gaitās uz Latviju ar 12 suņiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pieprasījums pēc priežu stādiem pārsniedz piedāvājumu

Šopavasar pieprasījums pēc priežu stādiem pārsniedz piedāvājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šopavasar par deficītu kļuvuši priežu stādi. Kā liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Meža konsultāciju pakalpojuma centra apkopotie dati, pašreiz nevienā no vairāk nekā 30 kokaudzētavām Latvijā tie nav nopērkami. Mežu īpašnieki un speciālisti skaidroja, ka iemesli tam var būt vairāki – arī pēdējo gadu klimata izmaiņas.

Aprīlī sākas meža stādīšanas sezona un, rūpīgi sapakoti, mazie kociņi sāk savu ceļu pie pasūtītājiem. Kā allaž vieni no pieprasītākajiem ir skujkoku stādi, tomēr šopavasar kokaudzētavās velti meklēt priežu stādus.

LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centra direktors Raimonds Bērmanis sacīja: “Šī gada dati liecina, ka ir pieejami egles stādi. Egles stādus šajā brīdī var iegādāties diezgan brīvi. Problemātiski ir bērzu stādi, ko nav izdevies izaudzēt, un arī priedes stādi.”

Arī uzņēmumā ''Latvijas Valsts meži'', kura paspārnē ir desmit kokaudzētavas,  priežu stādu šogad  izrādījies par maz. Uzņēmumā atzīmēja, ka strādājot ar ilgtermiņa līgumiem, tostarp eksporta. Audzēt vairāk stādu nepieļaujot stādaudzētavu kapacitāte.

Uzņēmuma “Latvijas Valsts meži” pārstāve Laima Zvejniece skaidroja: “Mēs eksportējam līdzīgu apjomu tam, kas aiziet privātajai mežsaimniecībai Latvijā, bet, ja mēs neeksportējam, aptuvenos ciparos 13 līdz 15 miljonus stādu kā nu kuru gadu, kur mums jau sen ir ilgtermiņa līgumi, pat no 2006. gada, tad mēs savu rentabilitāti nevaram nosargāt, un tie 15 miljoni stādu Latvijai tiešām nav vajadzīgi.”

Iemesli šogad pieaugušajai interesei par priežu stādiem varētu būt visai dažādi. Piemēram, Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks sacīja: “Es domāju, ka ir pienācis tas brīdis, kad meža īpašnieki sāk saprast, ka, jo es iestādīšu labāku stādu, jo viņš labāk augs, ātrāk augs un es būšu ieguvējs nākotnē, jo ir pierādīts, ka augstvērtīgie stādi aug vismaz par 25% labāk.”

Tikmēr LLKC skaidroja, ka egles biežāk izmanto, apmežojot lauksaimniecības zemi. Savukārt priedes stāda izcirtuma vietās, bet tur, kur iespējams stādīt gan egles, gan priedes, parasti izvēle ir par labu eglēm. Meža konsultāciju pakalpojumu centra direktors uzskata, ka pārmaiņas, visticamāk, ietekmējuši pēdējo gadu klimatiskie apstākļi.

“Pēdējo gadu nozares viena no aktualitātēm ir par egļu astoņzobu mizgrauzi, un līdz ar to īpašnieki šobrīd redz, kas notiek ar egli, un arī pēdējie stiprie vēji, kas mums ir šajā gadā bijuši, pamatā izgāž egli, kam sekojoši nāk mizgrauzis, kas var padarīt šos postījumus daudz plašākus,” norādīja Bērmanis. 

Latvijā pašreiz darbojas vairāk nekā 30 kokaudzētavas. Stādu audzētāji gan atgādina, ka koku stādi neesot puķu stādi, tāpēc tie jāpasūta savlaicīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti