Dienas ziņas

Sabilnieks atjauno mazpilsētas senās mājas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Šonedēļ sākas pieteikšanās skolēnu darbam vasarā

Šonedēļ sākas skolēnu reģistrācija darbam vasaras brīvlaikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā maijā sākas skolēnu elektroniskā reģistrācija dalībai NVA īstenotajā skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā.

ĪSUMĀ:

  • Sākusies skolēnu reģistrēšanās nodarbinātībai vasarā.
  • Pašlaik tiek pieņemti pieteikumi darbam Rīgas reģionā, bet šonedēļ sāks pieņemt visā Latvijā.
  • Darbavietu skaits arī šogad ir ierobežots; aicina reģistrāciju neatlikt uz pēdējo brīdi.
  • Šovasar valsts līdzfinansētajās darbavietās drīkstēs strādāt arī Ukrainas bērni.

NVA informācija liecina, ka skolēnu reģistrācija tiek uzsākta pakāpeniski:

  • 2. maijā no plkst. 10.00 dalībai vasaras nodarbinātības pasākumā var sākt reģistrēties tie skolēni, kuri vēlas vasaras brīvlaikā strādāt Rīgas reģionā.
  • 3. maijā no plkst. 10.00 dalībai vasaras nodarbinātības pasākumā varēs sākt reģistrēties skolēni, kuri vēlas vasaras brīvlaikā strādāt Kurzemē un Zemgalē.
  • 5. maijā no plkst. 10.00 dalībai vasaras nodarbinātības pasākumā varēs sākt reģistrēties skolēni, kuri vēlas vasaras brīvlaikā strādāt Latgalē un Vidzemē.

Skolēnam ir jāreģistrējas tajā novadā, kura teritorijā viņš vēlas strādāt. Ja rodas jautājumi, skolēns var sazināties ar darbinieku, kurš attiecīgajā NVA filiālē atbild par vasaras nodarbinātības pasākumu. 

Elektroniski reģistrēties pasākumam skolēni varēs līdz 15. augustam. Tādejādi visi skolēni, kuri vēlēsies reģistrēties, to varēs izdarīt. Taču skolēna reģistrācija vēl negarantē iesaisti pasākumā, jo valsts līdzfinansēto darbavietu skaits ir ierobežots. 

Skolēns var vienoties ar konkrētu darba devēju par darbavietu un nodarbināšanas periodu, informācija par vienošanos ar darba devēju skolēnam jāieraksta pieteikuma anketā. Ja skolēns nav vienojies ar darba devēju, tad pieteikuma reģistrācijas secībā viņam telefoniski vai ar e-pasta starpniecību tiks paziņots par iespēju pretendēt uz darba devēju pieteiktajām darbavietām.

Šogad pieteiktas gandrīz 11 000 darba vietas, kuras visas arī valsts līdzfinansēs. Tas ir rekordliels skaits.

43% darba vietu būs Rīgā un tās reģionā, attiecīgi Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē mazāk, bet Latgalē šogad vismazāk darba vietu - tikai 12%.

Iespēja strādāt arī Ukrainas bērniem

Šovasar valsts līdzfinansētajās darbavietās varēs strādāt arī Ukrainas civiliedzīvotāju bērni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

“Aicinām arī Ukrainas civiliedzīvotāju bērnus izmantot šo iespēju un piedalīties vasaras nodarbinātības pasākumā. Uz Ukrainas bērniem neattiecas nekādi speciāli nosacījumi,” LTV pastāstīja NVA direktore Evita Simsone.

Iespēja strādāt 1 mēnesi un nopelnīt minimālo algu

Pirms iesaistes pasākumā skolēns tiks uzaicināts apmeklēt NVA filiāli, lai saņemtu norīkojumu dalībai pasākumā. Dodoties uz NVA filiāli, skolēnam līdzi jāņem:  

  • Personu apliecinošs dokuments (pase vai identifikācijas karte, Ukrainas skolēnam jāpaņem līdzi arī D vīza).
  • Jaunākiem par 18 gadiem skolēniem – ārsta izziņa par medicīnisko apskati. Ārsta izziņa iesniedzama darba devējam, uzsākot darba attiecības.
  • Skolēnam ar invaliditāti – ģimenes vai ārstējošā ārsta izziņa, kurā ir norādīts, kādus darba pienākumus aizliegts veikt.
  • Vecāka vai aizbildņa aizpildīts apliecinājums par darba vides riska novērtējumu un darba aizsardzības pasākumiem, ja skolēns ir jaunāks par 18 gadiem un turpina iegūt pamatizglītību.

Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākums norisināsies no 1. jūnija līdz 31. augustam. Piedalīties pasākumā var skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

Skolēns pasākumā tiek nodarbināts vienu mēnesi, atsevišķos gadījumos, vienojoties ar darba devēju, līdz diviem mēnešiem. Skolēna mēneša atalgojums par pilnu nostrādātu darba laiku būs ne mazāks par valstī noteiktās minimālās algas apmēru – 500 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Skolēns vecumā no 15 līdz 18 gadiem tiek nodarbināts ne ilgāk kā 7 stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā. Skolēns vecumā no 18 līdz 20 gadiem tiek nodarbināts 8 stundas dienā, 40 stundas nedēļā. Skolēnus nedrīkst nodarbināt darbos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai.

Interese liela

Vairākiem simtiem skolēnu ik gadu darbu dod lielveikalu tīkls “Maxima Latvija”. Ir skolēni, kas šo darbu izvēlas katru gadu atkal un atkal.

“Pieredze mums ir ļoti pozitīva, interese par darbu skolēniem ir milzīga. Visas vakances principā mums aizpildās jau nedēļas laikā. Telefons ir karsts. Ir bērni, kas mums jau pēc Jaunā gada zvana,” atklāja “Maxima Latvija” Personālvadības departamenta direktore Gunita Ķiesnere.

Lai gan darbam vasarā var pieteikties vēl līdz pat augusta vidum, speciālisti aicina to neatlikt uz pēdējo brīdi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti