Krustpunktā

Krustpunktā diskusija: Krievijas armijas spējas un karadarbība Ukrainā

Krustpunktā

Krustpunktā aktuāli: ukraiņu spējas sevi aizsargāt; Krievijas uzticība Putinam

Krustpunktā izvaicājam iekšlietu ministri Mariju Golubevu

Šonedēļ meklē jaunu austrumu robežas žoga būvnieku; pieļauj līguma pārskatīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tā kā būvuzņēmums, kuram bija uzticēta Latvijas-Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūve, atteicās no saviem darbiem, šonedēļ vēl tiek meklēts jauns darbu izpildītājs, bet, ja to neizdosies atrast, varētu mainīt līguma nosacījumus, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pastāstīja iekšlietu ministre Marija Golubeva ("Attīstībai/Par!").

Būvuzņēmums "Citrus Solutions" atsaucis savu pieteikumu par žoga izbūvei uz austrumu robežas. Tas saistīts ar sankciju radītājām izmaiņām materiālu piegādes iespējās.

Ministre to skaidroja ar Krievijas sākto karu Ukrainā: "Uzņēmums attiecās tāpēc, ka krasi mainījās ekonomiskā situācija pasaulē pēc kara sākuma. Uzņēmums bija pilnībā gatavs parakstīt līgumu, un "Valsts nekustamie īpašumi" bija gatavi ar uzņēmumu parakstīt līgumu. Tad sākās karš un uzņēmums saprata, ka tirgū metāla cenas varētu neprognozējami mainīties. To var saprast."

"Valsts nekustamie īpašumi" jau izsludinājuši jaunu cenu aptauju, kas ilgs līdz piektdienai. Un lēmumu par turpmāko rīcību iecerēts pieņemt pirmdien.

Ja nebūs jaunu piedāvājumu par līdz šim iecerēto cenu, tad būs jāpārskata līguma nosacījumi un jāpiedāvā būvēt uzņēmumiem, kas iepriekš bija pieteikušies uz šiem darbiem. Golubeva pieļāva iespēju, ka nāksies indeksēt līgumā paredzētās izmaksas.

"Piektdien būs piedāvājumi vai attiecīgi nebūs. Ja nebūs, tad skaidrs, ka tikai indeksēts līgums risina šo situāciju," sacīja ministre.

Tāpat Golubeva skaidroja – lai gan robežapsardzībā galvenais ir robežsargu darbs, žogs ir vajadzīgs, jo tas palīdz šajā darbā. Žogam ir nozīme cīņā ar neregulāru migrāciju un kontrabandu. Vienlaikus viņa piebilda, ka “žogs pret tankiem nedarbojas”; pret tiem darbojas mūsu bruņoto spēku gatavība un NATO solidaritāte.

KONTEKSTS:

2021. gada vasarā ievērojami palielinājās migrantu skaits, kas no Baltkrievijas cenšas nelikumīgi iekļūt Latvijas, Lietuvas un Polijas teritorijā. Eiropas Savienība to raksturoja kā hibrīdkara izvēršanu, jo Baltkrievijas varas iestādes apzināti neliek šķēršļus robežas šķērsošanai.

Līdzās ārkārtējās situācijas izsludināšanai pierobežā ar Baltkrieviju Latvija arī plānoja pasteidzināt Latvijas–Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūvi. 

Šogad februārī austrumu robežas infrastruktūras izbūves projektā no sešiem piedāvājumiem par saimnieciski visdevīgāko atzīts SIA "Citrus Solutions". Uzņēmumam par 31,4 miljoniem eiro uzticēs izbūvēt 83,9 kilometrus no paredzamajiem 137.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti