Somijā dažādi viedokļi saistībā ar premjeres ideju par īsākām darbadienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Somijas premjerministre Sanna Marina aicinājusi samazināt pašreizējo darbadienu ilgumu par divām stundām. Lai gan šāda ideja nav jauna, viņa to vēlreiz aktualizējusi, uzrunājot savas Sociāldemokrātiskās partijas biedrus. Tiesa, lai tas īstenotos, premjerei par to vajadzēs pārliecināt pārējās četras partijas savā koalīcijā. Viedokļi par šī piedāvājuma lietderīgumu un sekām Somijā ir dažādi.

Somijā dažādi viedokļi saistībā ar premjeres ideju par īsākām darbadienām
00:00 / 01:10
Lejuplādēt

Ideju par darbadienas garuma samazināšanu pašreizējā Somijas premjere Sanna Marina izteica, jau pirms stājās amatā. Iepriekš premjere arī ierosināja ieviest četru dienu darba nedēļu. Valdība nekavējoties nāca klajā ar paziņojumu, sakot, ka šādas idejas nav iekļautas tās darba kārtībā.

Šonedēļ, uzrunājot Sociāldemokrātiskās partijas biedrus, premjere aktualizēja jautājumu par darbadienas garumu, aicinot samazināt to no astoņām līdz sešām stundām. Kā sacīja Marina, jāizveido skaidrs redzējums un konkrēti soļi, kā Somija var virzīties uz īsāku darba laiku un Somijā strādājošie - uz labāku darba ikdienu.

Uzņēmējdarbības lobistu atbalstītais pētniecības institūts ETLA norādījis, ka īsāks darba laiks paaugstinās cenas, izraisīs bankrotus un liks paaugstināt nodokļus. Šāda ideja izklausoties pēc utopijas, esot biedējoša, pārgalvīga un iznīcināšot Somijas ekonomiku.

Atbalsts idejai par divām stundām īsākai darba dienai neizskanēja arī viņas partijas konferencē. Savukārt Ekonomikas pētniecības darba institūta domā citādāk, norādot, ka Marinas idejas ir reālistiskas. Nodarbinātības līmenis Somijā jūlijā sarucis līdz 73,2%, bet bez darba bija 7,7% somu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti