Sola risināt pašvaldībām akūtās problēmas ar apkures parādiem un ceļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nepietiekamais finansējums ceļiem, samilzušais apkures parādu slogs un sistēmiskās problēmas pasažieru pārvadājumu jomā – tās šobrīd ir aktuālākās pašvaldību problēmas, kas šodien arī aktualizētas Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē. Premjers sacīja, ka šīs problēmas jārisina un tas arī tiks darīts iespējami ātri.

Šā gada ziema, kad sals daudzreiz mijās ar atkusni, slikti ietekmējis ceļu stāvokli. Pašvaldības pašu spēkiem vairs netiek galā ar ceļu remontiem un situācija ir visai kritiska, sēdē norādīja Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs: „Vienam otram jau uzņēmumam bankrots tuvojas uz pusgadu, pašvaldībām naudas principā [nav], viena otra jau ir augustā [izsmēlusi paredzēto naudu] sniega tīrīšanai. Tā kā šeit ļoti operatīvi jāsēžas un jārunā.”

Premjers Valdis Dombrovskis no „Vienotības” norādīja, ka valdība iepriekš ir solījusi pašvaldībām nākt talkā nelabvēlīgās situācijās ar ceļiem un šis solījums tiks pildīts. Mēneša divu mēnešu laikā pašvaldībām tiks piešķirts finansējums ceļu salabošanai pavasarī.

Ziemā arī būtiski samilzis iedzīvotāju apkures parāds. Tas var apdraudēt centralizētās siltumapgādes uzņēmumu darbību reģionos un iedzīvotāji tad var palikt bez centralizētās apkures. Lai izvairītos no šādām krīzes situācijām, premjers solīja nodrošināt šiem uzņēmumiem aizņemšanās iespējas Valsts kasē. Dombrovskis gan atzina, ka ir jāmeklē kompleksāki risinājumi apkures problēmām

Dombrovskis: „Pamatā problēmas ir tieši tajās pašvaldībās, kur ir apkure ar gāzi. Tur, kur ir apkure ar šķeldu, tur šādu problēmu, tik milzīga kāpuma nav. Ir var būt kādi kāpumi uz temperatūras rēķina, ne uz tarifa rēķina. Un līdz ar to šeit būs jāmeklē kopīgi šie risinājumi gan caur šo pašu siltināšanas programmu, gan caur sociālā atbalsta programmām, gan citi iespējamie risinājumi. Nu tas ir pilnīgi skaidrs”

Arī problēmas pasažieru pārvadājumu jomā ir vērojamas gadiem. Vaina esot gan nepietiekamā finansējumā pasažieru pārvadājumiem, gan arī nekvalitatīvā šīs naudas administrēšanā un sadalē. Ministru prezidents atzīst, ka dažādo viedokļu dēļ līdz šim šajā jautājumā nav izdevies pavirzīties uz priekšu. Iespējamais risinājums, kam sēdē pauda atbalstu arī premjers, ir dotāciju atņemšana rentabliem maršrutiem. Turpina Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis:

Jaunsleinis: „Starppilsētu pārvadājumiem mēs noņemam dotācijas, tāpēc, ka tur paralēli darbojas otrais bizness. Tur, kur ir lauku apvidu pārvadājumi, nekādu privāto biznesu es neredzu, ka kāds braukātu tur un pelnītu. Neesmu nevienu manījis. Viss nelegālais bizness darbojas tikai starppilsētu pārvadājumos. Tā kā viņi principā rentabli, tad tur ir jāizdara izmaiņas, tad viņus pārvedam uz pašfinansēšanos. Un, ja tiešām ir objektīvi, kur vajag, tad tos atstājam finansēt.”

Jautājumu par apkures parādu problēmas risināšanu rīt paredzēts pārrunāt koalīcijas sēdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti