Sola nesasteigt jaunā VID ģenerāldirektora apstiprināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jauno Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru pēc vēlēšanām varētu apstiprināt valdība vēl esošā sastāvā, bet tas būs atkarīgs no tā, cik ātri savu darbu pie kandidātu izvērtēšanas pabeigs pretendentu vērtēšanas komisija. Tā VID ģenerāldirektora amatam pieteikušos pretendentus vērtēs trīs kārtās. Par trešajā kārtā izraudzīto favorītu plānots veikt arī padziļinātu reputācijas risku analīzi.

Līdz noteiktajam termiņam, proti, aizvadītās nedēļas piektdienai konkursā uz VID ģenerāldirektora amatu pieteikušies 23 pretendenti. Pretendentus plānots vērtēt trīs kārtās un pagaidām nav precīzi zināms, cik ilgs laiks būs nepieciešams viņu izvērtēšanai. To, atbildot uz jautājumu par to, cik korekti būtu valdībai īsi pirms pilnvaru termiņa beigām lemt par VID ģenerāldirektora apstiprināšanu, uzsvēra pašreizējais Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo uz Zemnieku savienība (ZZS)).

Plānots, ka pirmajā kārtā tiks vērtēta kandidātu atbilstība obligātajām prasībām, kā arī viņu iesniegtie dokumenti. Kandidātiem, kas tiks izraudzīti uz otro kārtu, būs jāspēj atbildēt, piemēram, uz jautājumiem par savu motivāciju, vīziju par VID attīstību un valsts pārvaldes darbības pamatprincipiem. Trešajā kārtā tiks vērtētas tajā iekļuvušo pretendentu vadības kompetences, bet par visaugstāko novērtējumu ieguvušo pretendentu vēl plānots veikt padziļinātu reputācijas risku analīzi.

"Šobrīd rūpīgāk jāizskata komisijai. Jābūt kvalitatīvam darbam. Šobrīd ir dota pirmā kārta. Cilvēki vēl netiek aicināti. Komisija strādā ar dokumentiem. Ir pietiekošs daudzums [pretendentu], lai varētu izvēlēties, un paliks pāri. Ceru, ka cilvēkiem, kuri iesnieguši, ir pamatojums un vismaz pašiem ticība, ka varētu tikt ar to galā. Jo tas, ko sagaidām no VID vadītāja, ir tiešām ambiciozi," par konkursa norisi izteicās premjerministrs.

Viņš pieļauj, ka jauno VID ģenerāldirektoru varētu apstiprināt oktobrī pēc vēlēšanām.

Konkursa komisijas vadītājs, Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis to apstiprināja: "Tas aizņem vismaz pāris nedēļas, kamēr trīs kārtas norit. Tā kā gala rezultāts varētu būt oktobra sākumā vai oktobra vidū. Potenciāla apstiprināšana amatā: oktobra beigas - novembra sākums."

Kā norādīja Citskovskis, pēc esošā laika grafika jauno VID vadītāju apstiprinās vēl esošā valdība.

Savukārt Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") pirmdien pauda, ka jautājums par VID ģenerāldirektora apstiprināšanas galīgo termiņu patlaban nemaz nav valdošās koalīcijas dienaskārtībā. Un Nacionālo apvienību pārstāvošais Saeimas deputāts Jānis Dombrava pieļāva varbūtību, ka šajā konkursā jaunais VID ģenerāldirektors nemaz netiks atrasts.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amats ir vakants nu jau pusgadu. Šo mēnešu laikā iestādi vada pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā, VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā un VID Nodokļu pārvaldes direktore.

Šis darbs viņai padevies labi, tāpēc gan premjerministrs, gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) mudinājuši Daci Pelēko piedalīties konkursā.

Pelēkā ar preses dienesta starpniecību norāda, ka konkurss ir tikai sākuma stadijā un pagaidām no komentāriem atturas, lai "konkurss mierīgi rit savu gaitu".

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisijas vadītājs Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis minējis, ka 23 pretendenti, kas pieteicās konkursam, ir vairāk nekā divos iepriekšējos atlases konkursos.

"Tas arī liecina, ka ir atdeve no personāla atlases kompānijas, uzrunājot pretendentus. Neskatoties uz priekšvēlēšanu laiku, ir pietiekami liels pretendentu skaits," norādīja Citskovskis.

KONTEKSTS:

VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad naktī uz 10.martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa dienestu vadīja kopš 2016.gada novembra.

13.martā valdība par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju iecēla VID ģenerāldirektora vietnieci nodokļu jomā, VID Nodokļu pārvaldes direktori Daci Pelēko.

Vēlāk uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca pēc tam, kad publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par "melu kampaņu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti