4. studija

Dejotāji piecās paaudzēs

4. studija

Svarīgi izvēlēties atbilstošu dūmu detektoru

Aizdevēji par senioriem sauc cilvēkus līdz 80 gadiem

Sola aizdevumus senioriem, bet ne vecākiem par 80 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pensionārs Aleksejs piedzīvojis vilšanos kredītiestādē “Banknote”, kas sola izdevīgākus aizdevumus pensionāriem. Izrādījies, ka Aleksejs neietilpst senioru kategorijā, jo viņam ir vairāk nekā 80 gadu. Tiesībsarga birojā norāda - ja atteikuma iemesls ir vecums, tā ir diskriminācija.

Aleksejs apceļojis neskaitāmas valstis un arī 83 gadu vecumā turpina ceļot. Viņam nupat nācies sterilizēt kaķi, tādēļ esot pietrūcis naudas citiem plānotajiem tēriņiem, un viņš nolēmis 100 eiro aizņemties.

“Jāiziet man tehniskā apskate, jo mocim dod uz diviem gadiem. Nu un domāju - jāaizņemas nauda,” stāsta Aleksejs.

Vīrietis devies uz Limbažiem, lai aizņemtos naudu. “Banknotē” viņam paziņots, ka tik veciem cilvēkiem naudu neaizdod.

“Banknotes” pārstāvji skaidro, ka informācija par vecuma ierobežojumiem ir publicēta uzņēmuma mājaslapā. Aizdevumi tiekot izsniegti personām no 20 - 80 gadu vecumam.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas pārstāvis Aivars Rudi norāda, ka atteikumam nav pamata, jo aizdevums ir uz īsu laika posmu. Viņaprāt, atteikuma pamats ir cilvēka ienākumi vai jau esošās saistības.

“Protams, arī vecums ir viens no riskiem, kas ir jāņem vērā, izdodot aizdevumu, bet šiem īstermiņa aizdevumiem, kur atdošanas laiks ir viens mēnesis, es nedomāju, ka vecums ir īstais atteikuma iemesls,” saka Rudi.

Nekādu iepriekšēju kredītsaistību Aleksejam nav, tomēr ikmēneša ienākumi nepārsniedz minimālo algu.

“Banknote” noliedz, ka iemesls aizdevuma izsniegšanai varētu būt ne tik lielā pensija, un visu vainu tomēr noveļ uz vecumu. 

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) ieskatā kreditētājs var iekšēji noteikt arī vecuma kritērijus, pēc kādiem izsniedz vai neizsniedz kredītus. "Protams, svarīgākie ir patērētāja maksātspējas izvērtēšanas kritēriji un reālā konkrētā patērētāja spējas atmaksāt kredītu izvērtēšana, tomēr tas varētu tikt skatīts kontekstā ar vecumu," norāda PTAC.

Tiesībsarga birojā portālu LSM.lv informēja, ka diskriminācija pēc vecuma nav pieļaujama. Uzņēmums drīkst veikt individuālo izvērtējumu un nolemt neaizdot naudu, ja klienta ienākumu un izdevumu starpība ir pārāk liela. Tomēr vecuma ierobežojums, pēc biroja teiktā, ir cilvēka tiesību pārkāpums.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti