Dienas ziņas

Dabaszinātņu skolotāji saņem Ekselences balvas

Dienas ziņas

Preiļu Valsts ģimnāzijā veidos proģimnāzijas klases

Ventspilī darbu sāk Krievijas šokolādes fabrika

Šokolādes ražotāji Ventspilī cer uzvarēt garšas tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ventspilī trešdien atklāta jauna konditorejas fabrika „Pobeda”. Fabrikas īpašnieki un investori ir Muravjovu ģimenes uzņēmums no Krievijas. Paredzēts, ka Latvijas tirgū nonāks 30% no saražotās produkcijas, bet 70% tiks eksportēti uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, ASV, Dienvidameriku un Tuvajiem Austrumiem. Gada laikā plānots saražot vairāk nekā 10 000 tonnu šokolādes.

"Pobeda Confectionery" ir viens no vadošajiem šokolādes produktu ražotājiem Krievijā. Kompānija dibināta 2000. gadā un eksportē savu produkciju – trifeles, šokolādes konfektes un tāfelītes uz 20 valstīm. Lai apgūtu plašākus tirgus un gūtu peļņu, meklētas iespējas izveidot ražotni Baltijas valstīs. Ventspilī nepilna gada laikā īstenots ambiciozs projekts, uzstādot pašlaik modernākās pieejamās iekārtas pasaulē, kas paredzētas šokolādes ražošanai, to vairākkārt uzsver arī uzņēmuma īpašniece Olga Murvajova, kura sadarbībā ar speciālistiem pati izstrādā receptes:

„Ventspilī saražotai produkcijai būs ilgāks realizācijas termiņš un citas priekšrocības. Jaunā iekārta šokolādes masā audzēs kristālus. Tā šobrīd ir pati modernākā iekārta, kas tika prezentēta pagājuša gadā izstādē. Mēs to nopirkām un uzstādījām Ventspilī, nekur citur fabrikās tādu vēl nav. Mums ir speciāla iekārta, kas mēra, kādus kristālus esam izaudzējuši. Mēs redzam, kā šī šokolāde kusīs mutē, tā būs mīksta vai cieta. Piemēram, Ķīnā bieži prasa, lai šokolāde lēnāk kustu, jo tur ir karsts.”

''Mēs uz Latviju skatāmies kā uz iespēju ieiet Eiropas un Amerikas tirgū, Āzijā. Tā ir ļoti ērta loģistika," piebilst uzņēmuma līdzīpašnieks Andrejs Muravjovs.

Ar interesi jaunās fabrikas ražošanas procesu vēroja arī šokolādes ražotāji no Pūres. SIA „Pure Chocolate” padomes loceklis Pēteris Žimants uzsver faktu, ka Pūres šokolādes fabrika šobrīd ir lielākais latviešiem piederošais uzņēmums, bet ražošanas apjomu ziņā ir otrais aiz AS „Laima”. Viņaprāt, Krievijas investora ienākšana Latvijā nav jāuztver kā konkurence pašmāju ražotājiem:

„Esam viņiem arī parādījuši savu ražotni, uztveram viņus kā sadarbības partnerus. Zinu, ka viņiem ir labas iekārtas, redzēsim kādi būs produkti. Es domāju, ka tas tikai palīdz stimulēt Latvijas ekonomiku. Ir apsveicama jaunu ražotņu rašanās Latvijā, vienalga kāda tā būtu.”

Līdz šim fabrikas projektā ieguldīti 7 miljoni eiro, no tiem 2,5 miljoni ir ES finansējums, ko izdevies piesaistīt, sadarbojoties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). Investori no Krievijas telpas šokolādes fabrikai nomā no Ventspils brīvostas pārvaldes.

„Uzņēmums vērsās pie mums ar lūgumu iznomāt šīs telpas, kas uz to brīdi bija tukšas. Nedaudz tās pielāgojot, tika izveidota šāda moderna ražotne. Šeit ir gandrīz 5000 kvadrātmetru, kur izvietota pirmā kārta. Pietikšot arī otrai projekta attīstības kārtai. Varbūt vēlāk būs nepieciešamas papildu telpas,” skaidro Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs, piebilstot, ka Ventspilī ir vairākas teritorijas, kur tiek attīstīta rūpniecības nozare.

Latvijas veikalos jaunās šokolādes jau parādījušās pagājušā gada nogalē. Populārākā ir klasiskā melnā šokolāde, kā arī šokolāde bez cukura ar stēviju, kas ir dabisks saldinātāja aizstājējs un ievērojami saldāks par cukuru, skaidro uzņēmuma īpašniece. Olga Muravjova aicina arī nemulst no uzņēmumam nosaukuma „Pobeda”, kas, pārtulkojot latviešu valodā, nozīmē - uzvara:

„Mūsu fabrikai ir jāuzvar, bet tā nav uzvara karā, tā ir mūsu zīmola ideja – garšas uzvara. Mēs gribam uzvarēt garšas tirgū, lai cilvēki varētu baudīt konfektes un šokolādi, lai tā būtu ne tikai garšīga, bet arī veselīga un droša.”

Ventspilī vienas diennakts laikā paredzēts saražot aptuveni 30 tonnas šokolādes, bet gada laikā tās būs jau 10 000 tonnas. Strādājot ar pilnu jaudu, uzņēmums plāno nodarbināt 80 cilvēkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti