Šogad vēl nepaplašinās mazāk auglīgo zemju kompensāciju saņēmēju loku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pretēji cerētajam, Salacgrīvas, Ainažu un Liepupes zemnieki šogad nesaņems kompensācijas par lieso un neauglīgo zemju apstrādāšanu, papildus tiešmaksājumiem,  kā to saņem daži kaimiņu novadu saimnieki.

Šogad un iepriekš kompensācijas par zemes apsaimniekošanu mazāk labvēlīgos apvidos saņēma 74% no visām Latvijas lauksaimniecībā izmantotajām zemēm.  Zemkopības ministrijas Lauku attīstības programmas vadītājs Aivars Lapiņš LTV „Panorāmai” atzina, ka viņš Briselē vadījis sarunas ar Eiropas Komisiju un šobrīd gala stadijā ir karte ar mainītiem kritērijiem, kas ļautu vēl lielākam zemnieku skaitam šo kompensāciju saņemt. Pēc jaunajiem plāniem to saņems 93% - teju visi lauksaimniecības zemju apsaimniekotāji, izņemot zemgaliešus.

Ir runa par papildu 25, 45 vai 58 (atkarībā no kategorijas) eiro uz hektāru, kas pienāktos  zemniekiem, kuri apstrādā teritorijas ar dabas ierobežojumu (agrāk tās sauktas par mazāk labvēlīgiem apvidiem). Tās ir vietas, kur ir pārāk auksts un augu veģetācijas periods ir īss. Tomēr jaunā karte, lai arī ir tik tikko saskaņota, vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā, kas visdrīzāk notiks februārī.

Tas nozīmē, ka zemnieki, tai skaitā no Salacgrīvas, Ainažiem un arī Kolkas, jaunos maksājumus saņems par 2015.gadu, pavisam trīs, četrus gadus – budžetam vajadzētu pietikt līdz 2018.gadam, pēc tam līdzekļu programmā vairs neesot. Palielinot saņēmēju skaitu, par diviem gadiem saīsinājās maksājumu laiks, un tā  bija Latvijas lauksaimnieku organizāciju izvēle.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti