Eiro fokusā

Lietuvā darbību sācis neatkarīgais bankomātu tīkls "Medus"

Eiro fokusā

Zinātnieces tikās pasākumā "Ar iedvesmu par zinātni"

“Latvijas valsts mežu” kopšanai saņemti 200 pieteikumi

Šogad vairāk pieteikumu valsts mežu kopšanai; darbos iesaistās arī lauku iedzīvotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai nodrošinātu savlaicīgu un kvalitatīvu mežu kopšanu un atjaunošanu, valsts AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) izsludināja konkursu meža stādīšanas, jaunaudžu kopšanas, agrotehniskās kopšanas un atjaunoto platību aizsardzības pasākumu veikšanai tuvāko piecu gadu laikā. Konkursa rezultātā ap 200 privātpersonu un uzņēmumu pieteicās vienam vai vairākiem mežsaimniecības darbiem, un tas ir vairāk nekā iepriekšējā gadā.

"Šeit bija pieaudzis mežs. Savulaik tas tika izcirsts, un tagad šeit ir jau jaunaudze, tai ir 18 gadi, un tai paredzēta pēdējā jaunaudžu kopšana," izrādot vienu no objektiem, ko LVM nodod apsaimniekošanā Rēzeknes novada Makašānu pagastā, mežkope Ludmila Žukovska atklāja, ka atkarībā no apjoma un specifikas šos darbus veiks individuālais komersants vai uzņēmums, kurš konkursa kārtībā saņēma šādu iespēju.

"Koku skaits tiks samazināts uz 1200, atbrīvota tiem platība, lai tiem būtu, kur augt un pieaugumi būtu lielāki. (..) Retināšanu veiks pakalpojuma sniedzēji, ar kuriem tiek slēgti līgumi. Mums pagājušajā mēnesī noslēdzās iepirkums. Konkursā varēja piedalīties daudzi uzņēmēji. Mēs viņam dodam darba uzdevumu, un viņš nāk šeit noteiktā laikā un kopj šo jaunaudzi," klāstīja mežkope.

Jaunaudzē Makašānos egles jau ir pāris metrus garas, taču mazajām eglītēm un priedēm lielu postu nodara pēdējos gados lielā skaitā savairojušās stirnas, brieži un aļņi. Tāpēc LVM piedāvā uzņēmējiem ne tikai nodarboties ar mežu kopšanu, bet arī ar to aizsardzību.

"Uz to arī mēs izsludinām konkursu, un cilvēkam nav vajadzīgs nekāds papildus inventārs. Šeit ir vajadzīgs darbaspēks – cilvēks iet un smērē vai pūš norādīto aizsardzības līdzekli," stāstīja Žukovska.

Pateicoties meža kopšanas darbiem, LVM reģionos rada papildu darba iespējas vietējiem iedzīvotājiem. Tie ir gan sezonāli darbi, kurus darba veicējs var organizēt paralēli savam ikdienas darbam, gan dažādi pastāvīgi darbi.

Guntis Bobkovs jau gandrīz septiņus gadus veic mežaudžu kopšanas darbus Ziemeļlatgales Lubānas meža iecirknī un paralēli sniedz savus pakalpojumus arī privāto mežu īpašniekiem.

"Piedalos "Latvijas Valsts mežu" izsludinātajos konkursos un nodarbojos pārsvarā ar jaunaudžu kopšanu. Šogad man ir nedaudz virs 70 hektāriem, kur veicu tieši jaunaudžu kopšanu. Tas nozīmē, ka tajās platībās, kurās tev noteiktā laikā ir jāiet, jāizgriež visi tie kociņi, kas ir atpalikuši attīstībā un jāveido audze," klāstīja Bobkovs.

LVM Mežkopības kvalitātes vadītājs Lauris Ropājs norādīja, ka LVM gadā stāda 9 000 hektāru jaunā meža, agrotehnisko kopšanu veic nepilnos 100 000 hektāru,  jaunaudzes  tiek koptas 30 000 hektāru lielā platībā, bet no meža zvēriem gadā tiek aizsargāti 18 000 hektāru meža.  

"Gadā mežsaimnieciskos darbus mēs veicam apmēram 100 000 hektāru lielā platībā. Un, lai šos mežsaimnieciskos darbus paveiktu mums, ir nepieciešami apmēram 2 000 strādnieku. Skaidrs, ka bez lauku iedzīvotājiem mēs šos darbus paveikt nevaram.

LVM darbības princips ir vērsts uz pakalpojumu pirkšanu, jo mēs paši mežsaimnieciskos darbus neveicam. Tāds ir mūsu biznesa modelis, un mēs piedāvājam iespēju ikvienam cilvēkam Latvijā nākt un kļūt par mūsu sadarbības partneri. Man šķiet, ka tā ir ļoti lieliska iespēja, ka cilvēks var atrast darbu sev tuvu mājām un pats var plānot savu darba laiku," teica Ropājs.

11. oktobrī noslēdzās LVM izsludinātais konkurss uz mežu kopšanas un aizsardzības darbiem. Līgumi ar pretendentiem atkarībā no darbu apjoma un to specifikas tiks slēgti gan uz vienu, gan uz trim, gan uz pieciem gadiem, bet darba vietas plānotas 66 meža iecirkņos visos Latvijas reģionos.

"Šogad mēs esam saņēmuši 211 piedāvājumus. Salīdzinājumā pret iepriekšējā gada 150 pieteikumiem aktivitāte tiešām ir bijusi liela. Šobrīd notiek vērtēšana, kas ilgs vismaz kādus pāris mēnešus. Tad, kad izvērtēsim konkursa rezultātus, tad arī nonāksim pie līgumiem un visiem tiks vienlaicīgi izsūtīti paziņojumi par to, kādi ir konkursa rezultāti," sacīja Ropājs.

Cik cilvēks var nopelnīt, strādājot mežā? LVM Mežkopības kvalitātes vadītājs norādīja: "Viss ir atkarīgs no cilvēka, no viņa vēlmes strādāt. Noteikti var nopelnīt un var nodrošināt arī ģimeni."

Nākamajos piecos gados kopā ar sadarbības partneriem LVM plāno veikt mežsaimnieciskos darbus 167 000 hektāru lielā platībā. Gadā LVM mežu apsaimniekošanai, aizsardzībai, ugunsdrošībai un meliorācijas sistēmu ikdienas uzturēšanai tērē 20 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti