Šogad platībmaksājumiem piesaka par 13 000 hektāru vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Platību maksājumiem šogad iesniegti 59 299 pieteikumi, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) provizoriskie dati par saņemtajiem iesniegumiem līdz 15.jūnijam, kad noslēdzās pieteikšanās atbalstam. Tam šogad pieteikti 1,728 miljoni hektāru (ha), kas ir par 13 000 ha vairāk, salīdzinot ar 2017.gadā maksājumiem pieteikto platību – 1,715 miljoniem ha.

Tendence, ka katru gadu pieaug sakoptās, atbalstam pieteiktās platības apmērs, ir nemainīga visus gadus. Tas liecina, ka lauksaimnieki kopj platības un apsaimnieko tās, norāda LAD.

Arī šogad visi iesniegumi iesniegti elektroniski, izmantojot LAD Elektronisko pieteikšanās sistēmu. Pateicoties tam, lauksaimnieki ātrāk saņem maksājumus, kā arī gandrīz visi klienti Vienotā platību maksājuma un Mazā lauksaimnieka shēmas gala maksājumus var saņemt līdz gada beigām.

2018.gadā atbalstam tika pieteikti vairāk nekā 130 dažādi kultūraugi. Šogad par 35% krities ziemas kviešu un par 20% ziemas rapša pieteikto platību apjoms, bet par vairāk nekā 40% pieaudzis vasaras kviešu un rapša pieteikto platību apjoms. To ir ietekmējuši pagājušā gada laikapstākļi, kad daudzviet Latvijā bija ilgstošas lietavas un plūdi, kas radīja problēmas lauksaimniekiem apstrādāt laukus un veikt sēšanas darbus.

Pieaudzis arī pieteikto papuvju apjoms par 20%, jo ne tikai rudenī nevarēja iesēt ziemājus, bet arī pavasarī daudzas platības traucēja apstrādāt sausums, norāda dienestā.

Platību maksājumu saņemšanai varēja pieteikties līdz šā gada 22.maijam, bet ar kavējuma sankciju - vēl līdz 15.jūnijam.

Pērn platību maksājumiem saņemti 60 103 pieteikumi. Par aptuveni 20 000 hektāru pieauga atbalstam pieteiktā lauksaimniecības zemju platība – 2017. gadā pieteikti 1,715 miljoni hektāru. 2016.gadā tika pieteikti 1,695 miljoni hektāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti