Šogad pirmajā ceturksnī sabiedriskajā transportā pārvadāts par 13,3% mazāk pasažieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad trīs mēnešos sabiedriskajā transportā pārvadāti 51,612 miljoni pasažieru, kas, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir samazinājums par 13,3%, liecina Autotransporta direkcijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu nozari raksturojošie rādītāji un pārskaitītās valsts budžeta dotācijas 2020.gada pirmajā ceturksnī.

Tostarp 80,4% no kopējā pārvadāto pasažieru skaita tika pārvadāti republikas pilsētu maršrutos (Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī), 8% - reģionālos vietējās nozīmes maršrutos, 4,4% - reģionālos starppilsētu nozīmes maršrutos un 7,2% - pārvadājumos pa dzelzceļu.

Republikas pilsētas nozīmes maršrutos pārvadāts 41,495 miljoni pasažieru, kas ir samazinājums par 14,2%, reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos pārvadāti 4,116 miljoni pasažieru, kas ir samazinājums par 9,5%, reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos ar autobusu pārvadāti 2,265 miljoni pasažieru, kas ir samazinājums par 11,8%, bet reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos ar autobusu pārvadāti 3,736 miljoni pasažieru, kas ir samazinājums par 7,6%.

Autotransporta direkcija pasažieru samazinājumu skaidro ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību.

Rīkojums noteica būtiskus ierobežojumus, tostarp mācību pārtraukšanu klātienē, kā arī iespēju robežās valsts un pašvaldību iestādēm nodrošināt klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti. Tāpat noteikta nepieciešamība distancēties sabiedriskajā transportā. 

Pilsētu pārvadājumos vislielākais pārvadāto pasažieru skaita samazinājums par 14,8% vērojams pašvaldību noteiktajās braukšanas maksas atvieglojumu kategorijās. Piemēram, Rīgas pilsēta saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī atcēla braukšanas maksas atvieglojumus skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem un citiem. Arī Daugavpils uz ārkārtējās situācijas laiku ir atcēlusi visus pilsētas noteiktos braukšanas atvieglojumus, bet pārējās republikas pilsētas atcēlušas vairākus noteiktos braukšanas atvieglojumus.

Tā kā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī no 16.marta sabiedriskā transporta nozare pirmajā ceturksnī ir saskārusies ar Covid-19 izraisītās krīzes sekām - strauju pārvadāto pasažieru skaita kritumu, tad, analizējot nozares 2020.gada pirmos divus gada mēnešus un salīdzinot ar analogu periodu pērn, kopējais pārvadāto pasažieru skaits ir samazinājies par 0,8%. Pilsētu pārvadājumos kopējais pasažieru skaits šogad pirmajos divos mēnešos ir samazinājies par 1,76%.

Pozitīvas tendences ir vērojamas reģionālajos pārvadājumos - janvāra un februāra mēnešos reģionālajā maršrutu tīklā pārvadāto pasažieru skaits ir pieaudzis par 3,5%.

Savukārt reģionālajos starppilsētu pārvadājumos pa dzelzceļu pārvadāto pasažieru skaits pirmajos divos gada mēnešos ir pieaudzis par 4,9%, reģionālajos starppilsētu pārvadājumos ar autobusiem - par 2,8%, bet reģionālajos vietējās nozīmes pārvadājumos - par 2,6%.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti