Šogad pārtrauks jaunu 500 eiro banknošu drukāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielākā daļa eirozonas valstu jau šomēnes pārtrauks jaunu 500 eiro banknošu emitēšanu, savukārt Vācija un Austrija šādu banknošu emitēšanu pārtrauks šā gada aprīļa nogalē. Eiropas Centrālā banka (ECB) lēmumu par 500 eiro banknošu emitēšanas pārtraukšanu pieņēma jau 2016. gadā.

Latvijas Bankas runasvīrs Jānis Silakalns
00:00 / 00:41
Lejuplādēt
Latvijas Bankā uzsver, ka Latvijā, līdzīgi kā citās eirozonas valstīs, 500 eiro banknotes tiek izmantotas salīdzinoši reti. Pašas populārākās ir 50 eiro banknotes, savukārt 500 eiro naudas zīmes lielākoties tiek izmantotas uzkrāšanai. Tās arvien būs legāls maksāšanas līdzeklis gan Latvijā, gan citviet eirozonā, norāda Latvijas Bankas runasvīrs Jānis Silakalns.

 

"2016. gada maijā 500 eiro nomināla banknotes veidoja 3% no visām apgrozībā esošajām eiro banknotēm pēc skaita un 27% - pēc vērtības. Pašlaik šis īpatsvars ir samazinājies, un 500 eiro banknošu skaits ir 2,4% no kopējā banknošu skaita, bet vērtība ir aptuveni 22%," skaidroja Latvijas Bankas pārstāvis.

Viņš atzīmēja, ka apgrozībā pakāpeniski palielināsies nākamo vērtīgāko eiro naudaszīmju – 200 un 100 eiro nomināla banknošu – īpatsvars.

KONTEKSTS:

ECB pirms vairāk nekā diviem gadiem nolēma pārtraukt drukāt un emitēt 500 eiro nomināla banknotes – vienu no vērtīgākajām naudaszīmēm pasaulē. Savu lēmumu tā pamatoja ar bažām, ka violetās krāsas naudaszīmi var izmantot organizētā noziedzība, lai atvieglotu naudas atmazgāšanu un pat terorisma finansēšanu.

ECB lēmumam bija gan atbalstītāji, gan pretinieki, kas 500 eiro emitēšanas pārtraukšanu uzskatīja par nepamatotu. Daļa uzskatīja, ka atteikšanās no 500 eiro banknotes neko daudz nelīdzēs cīņā pret organizēto noziedzību. Citi baidījās, ka tas ir pirmais solis uz pilnīgu atteikšanos no skaidrās naudas, bet ECB šīs bažas noraidīja kā nepamatotas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti