Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ojāru Skudru

Rīta Panorāma

Saruna ar Kārli Dagili

Telefonintervija ar Daci Pelēko

Šogad nodokļu ieņēmumu pieaugums – lielākais trīs gadu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šī gada deviņos mēnešos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu ieņēmumi bija par 49 miljoniem eiro lielāki nekā plānots, sasniedzot 100,8% no plāna, LTV “Rīta panorāmai” atklāta dienesta vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Salīdzinot ar 2015. gada deviņiem mēnešiem, nodokļu ieņēmumi palielinājušies par 7,4%, un tas ir lielākais pieaugums pēdējo trīs gados, sacīja Pelēkā.

Viņa gan atzina, ka ne viss veicies tik labi, diemžēl pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi šī gada deviņos mēnešos no plāna atpalika par 1,1%, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi no plāna atpalika par 1,2%.

Savukārt uzņēmumu ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa ieņēmumi ir lielāki, nekā plānots.

VID jau informēja, ka pēc apjoma lielākais ieņēmumu pieaugums ir akcīzes nodokļa ieņēmumiem, ko galvenokārt nodrošināja akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem un tabakas izstrādājumiem, kas savukārt skaidrojams gan ar akcīzes nodokļa likmju palielināšanu, gan patēriņa pieaugumu.

Iecerēto plānu gan nav izdevies izpildīt attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, ko VID skaidro ar veiktajām iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksām.

2016.gada deviņos mēnešos atmaksāti 81,62 miljoni eiro, kas ir par 18,63 miljoniem eiro jeb 29,6% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā.

VID norāda, ka, plānojot kopbudžeta ieņēmumus, iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums (faktiskajās cenās) 2016.gadā tika prognozēts 5,2% apmērā. Bet investīciju sarukšana, kas saistīta arī ar Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšanas kavēšanos, lielā mērā samazināja iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Saskaņā ar Centrālas statistikas pārvaldes datiem 2016.gadā 1.pusgadā IKP (faktiskajās cenās) ir tikai par 2,5% lielāks nekā 2015.gada 1.pusgadā. Līdz ar to pastāv liela varbūtība, ka paredzētais ekonomikas pieauguma temps netiks sasniegts, kas negatīvi ietekmē PVN plāna izpildi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti