Panorāma

Rīgā vismaz astoņos daudzdzīvokļu namos stiprinās paneļus

Panorāma

Panorāma

Šogad energoresursus tērē mazāk

Šogad Latvijā energoresursi tērēti mazāk nekā 2021. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2022. gadā Latvija kā valsts energoresursus tērējusi mazāk nekā pērn. Cenām pieaugot un raisoties diskusijām par energoneatkarību no Krievijas, šogad daudz runāts par enerģija taupīšanu. Piemēram, šogad dabasgāzes samazinājumā Latvija ir viena no līdervalstīm Eiropas Savienībā. Mazāk tiek tērēta arī elektrība, kā arī naftas produkti mazumtirdzniecībā. 

Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, energoresursu cenas šogad sasniedza līdz šim neredzētus augstumus. Tieši tas daudzas mājsaimniecības un uzņēmumus mudinājis resursus taupīt. 

Lielākais samazinājums energoresursu ziņā vērojams dabasgāzei – šā gada pirmajos 11 mēnešos Latvijā patērēts pāri par 30% mazāk nekā pērn šādā periodā. 

Samazinājums kopējā patēriņā ir arī elektrībai – no janvāra līdz novembrim patērēts par 3,7% mazāk nekā pērn šādā nogrieznī. Naftas kopējais patēriņš šogad valstī 10 mēnešos pieaudzis par 7,6 %. Tomēr, neskatoties uz to, mazumtirdzniecībā naftas patēriņš bijis nedaudz mazāks nekā pērn, norādīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis norādīja: "Patēriņš ir tāds pats kā iepriekšējā gadā ar nelielu tendenci kristies mazumtirdzniecībā – no viena līdz diviem procentiem – un ar pieaugumu tas, kas ir krāšņu kurināmais, degviela elektrības ražošanai. Tas ir domāts tādiem patērētājiem, bet kopumā varētu teikt – līdzīgs gads kā iepriekšējais."

Dabasgāzes patēriņa samazinājumā Latvija šogad procentuāli ir starp līderēm Eiropas Savienībā. Patēriņa sarukumu ietekmē dažādi faktori – gan salīdzinoši siltie laikapstākļi, gan arī jau iepriekšējos gadus iesāktie pasākumi pārejai uz alternatīviem energoresursiem, gan arī gāzes cena. 

AS "Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks atzīmēja: "Ilgtermiņā tas, ko es vairāk atļautos minēt, – mēs redzēsim joprojām sarūkošo dabasgāzes tendenci, bet laikam pieaugs tā daļa no dabasgāzes, kas pārcelsies uz elektrību. Jo elektrifikācija ir tas, uz kurieni virzās gan visa ekonomika, gan energosistēma kopumā."

Lielā mērā tieši dabasgāzes cenas pieaugums šogad ietekmējis arī elektroenerģiju. Ievērojot taupības pasākumus un ekonomikai atdziestot, samazinājums novērojams arī šī resursa patēriņā.

Mucinieks skaidroja: "Ja skatāmies par gadu kopumā, tad patēriņa samazinājums ir lēšams starp trīs un četriem procentiem. Savukārt, ja skatāmies pa mēnešiem, kā tas ir veidojies, mēs daudz lielākus šo patēriņa ietaupījumus esam novērojuši gada otrajā pusē, kas likumsakarīgi arī sakrīt ar to brīdi, kad bija vēl viens elektroenerģijas cenu pieauguma vilnis, ar ko mēs visi saskārāmies."

Savu ieguldījumu elektroenerģijas patēriņa samazinājumā sniegusi arī aktīvā saules paneļu uzstādīšana, kuru īpašnieku uzreiz patērētā elektrība kopējā valsts patēriņā netiek skaitīta. 

2022. gadam noslēdzoties, jau katra piecdesmitā Latvijā patērētā kilovatstunda ir tieši saules paneļu saražota. Un tas ir liels pieaugums attiecībā pret iepriekšējiem gadiem. 

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums. Tādēļ apstiprināja atbalstu energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēju kompensāciju apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāku mājokļa pabalstu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti