Šogad labu ražu sola vīnogu audzētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šī vasara ir pateicīga vīnogām, jo ir karsta. Savukārt to, kāda būs slimību intensitāte, rādīs laikapstākļi tuvāk ražas novākšanas laikam, parasti tas ir augusts – septembris. Daugavpils novada Višķos saimnieks Dmitrijs Oļehnovičs izaudzējis pat tonnu vīnogu. Tik lielas ražas ienākšanos vīnogu audzēšanas entuziasts skaidro ar savu pieredzi, laika apstākļiem un vīnogu šķirni.

Šogad labu ražu sola vīnogu audzētājiem
00:00 / 04:56
Lejuplādēt

Labai ražai vajadzīga saule

Gandrīz tonnu liela vīnogu raža šogad solās būt Daugavpils Universitātes vēstures pasniedzēja Dmitrija Oļehnoviča dārzā. Tik lielas ražas ienākšanos dārzā Daugavpils novada Višķos, pēc viņa domām, ir sekmējusi gan ilggadējā aizraušanās, gan arī pateicīgie laika apstākļi un pareizi izvēlētā vīnogu šķirne.

"Domāju, ka visi dārzkopji, it īpaši Latgalē, šogad nevar sūdzēties par sliktu ražu, jo laika apstākļi bijuši ļoti labi gan vīnogām, gan citām kultūrām," norāda Oļehnovičs.

Oļehnovičs pamatā audzē Dvietes tumšās vīnogas, kuras, kā viņš uzskata, ir vienas no vienkāršākajām un piemērotākajām mūs klimatam. Vīnogas savā dārzā viņš audzē jau daudzus gadus, bet pirmo vīnogu ražu Oļehnovičs ievāca 2004.gadā.

"Nu, vispirms, man ir daudz draugu un paziņu, kam garšo vīnogas. Man arī pašam garšo vīnogas. Man ļoti bieži jautā par vīna taisīšanu. Es mēģināju, bet atteicos no šīs idejas, jo neprotu to darīt labi.

Bet no vīnogām sanāk ļoti labs ievārījums, kompots un sīrups," norāda vīnogu audzētājs.

Vīnogu audzēšanai Oļehnovičs pievērsies, jo jebkurš ar zemi saistīts darbs viņam kā zemnieka dēlam ir kā atpūta. Arī viņa vecmammai vēl pirmās Latvijas Republikas laikā bijis savs vīnogu dārzs.

Raksturojot faktorus, kas sekmē labas ražas ienākšanos, vīnogu audzētājs uzsver: "Saule, pirmais ir saule. Jebkurā gadījumā - jo vairāk saules, jo labākas vīnogas. Otrs, ja mēs runājam par mūsu klimatiskajiem apstākļiem, svarīgi ir apzināties arī vietu, kur vīnogas audzēt, lai tām būtu daudz saules un lai tās būtu pasargātām no aukstajiem vējiem. Svarīga ir arī zeme, tai nav jābūt pārāk melnai. Māls, smiltis - tādai. Bet, protams, gan mēslošana, gan miglošana arī ir vajadzīga."

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs papildina – lai ienāktos laba vīnogu raža, ir jābūt nobriedušiem dzinumiem no pagājušajiem gadiem un pārziemojušiem pumpuriem.

"Ir informācija par vairākām vīnogu šķirnēm, kurām dzinumi nav pārziemojuši no pagājušā gada, jo bija ļoti slapjš rudens. Šī vasara ir pateicīga vīnogām, jo ir karsta, tas vīnogām patīk. Bet, kāda būs slimību intensitāte, skatīsimies tuvāk ražai, parasti tas ir augusts - septembris," stāsta Ivanovs.

Piemērotākas vietējās

Vīnkopju biedrības vadītājs arī norāda, ka

Latvijas klimatiskajiem apstākļiem visai piemērotas un novērtētas ir tieši Latvijā selekcionētās vīnogu šķirnes.

"Latvijā populārākās ir Sukatnieka un Vēsmiņa vīnogu šķirnes. Sukatnieka vīnogu šķirnes ir senākas, izplatītākas un aug visos reģionos – Kurzemē, Vidzemē, Zemgalē un Latgalē. Populārākās ir 'Zilga', 'Supaga', 'Sukribe', 'Guna' un arī vairākas austrumu kaimiņu vīnogu šķirnes," zina stāstīt Ivanovs.

Selekcionāram Paulam Sukatniekam vien pirms dažiem gadiem nosvinēta simtgade, un viņam par godu Ilūkstes novada Dvietē attīstā vīnkopības un selekcijas centru un ierīkots muzejs ar plašu dārzu. Arī tajā aug vīnogas.

Muzeja vadītāja Vanda Gronska vērtē, ka šis ir bijis īsts vīnogu gads – silts un saulains. 'Zilga' ir vienreizēji jauka, krāsojas un jau drīz būs garšojama," stāsta Gronska. Raža atjaunojamajā Sukatnieka vīnogu dārzā šogad solās būt laba. 

"Mums tās nav stipri lielas, es nelaižu tās stipri uz augšu. Bet tās, kuras ir, ir labas. Ir jauniņas, ir arī gados vecākas, tās ir ražīgākas. Jaunās arī pieņemas spēkā, mēs pamazām dārzu atjaunojam.  Dažām ir kādi trīs gadi, bet ķekariņi jau ir aizmetušies un, paldies Dievam, miltrasa arī ir gājusi secen. Šogad mēs priecājamies. Rudenī saviem apmeklētājiem ļausim degustēt vīnogas un gaidām apmeklētājus," saka muzeja vadītāja.

Kā ieteicamākās vīnogu šķirnes vietējiem vīnogu audzētājiem Gronska iesaka 'Zilgu', kas tīri labi pārziemo pat bez piesegšanas. Labas izskatās arī 'Supaga' ,'Sukribe' un 'Guna'. Pēdējai gan vajadzīgas māsas blakus, jo tā pati neapputeksnējas.

"Vispār Sukatnieka vīnogas ir domātas mūsu klimatiskajiem apstākļiem, mūsu zemei, mūsu reģionam. Un es domāju, ka tām nav nekādas vainas," saka Gronska.

Lai vīnogu raža būtu laba, tās, protams, ir jākopj. "Galotņojam, neļaujam tai pārvērsties par meženi. Rudenī vienmēr gandrīz 70% jaunā pieauguma griežam nost. Kad vīnodziņas sāk veidoties, izplūcam lapas, lai saule tiek klāt. Protams, arī mēslojam – rudenī uzliekam kūtsmēslus. Arī ravējam. Tām nepatīk, ka to sakņu sistēmai uzkundzējas, piemēram, vārpata," norāda Gronska.

To, kāda šogad būs vīnogu raža, Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrībā varot vērtēt vien tad, kad tā būs novākta un apkopoti rezultāti. Tas varētu notikt septembra nogalē, kad Bauskā notiks arī vīnogu izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti