Šogad krities pieprasījums pēc Ziemassvētku eglēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad krities pieprasījums pēc Ziemassvētku eglēm. Latvijas Radio aptaujātajās kokaudzētavās pieprasījums krities par 10% līdz 15%. Egļu audzēšanas izmaksas šogad pieaugušas, un arī cenas svētku kokiem ir nedaudz pakāpušās. Tāpat egļu audzētāji novērojuši, ka apmeklētāji taupīgāk tērē ģimenes budžetu – izvēloties egli, šogad vairāk pērk lētāko, nevis kuplāko. 

Šogad krities pieprasījums pēc Ziemassvētku eglēm
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

Stādu audzētavas "Blīdene" Mārupes stādu centra vadītāja Agnese Kristapsone pastāstīja, ka pieprasījums pēc ziemassvētku eglēm krities par 10% līdz 15 %. Turklāt šogad cilvēki vairāk izvēlās meža egles, kas ir lētākas par balteglēm, kuras savukārt bija pieprasītākas iepriekšējos gados.

"Ja mēs runājam par cenām, tad meža egles ir tajā pašā cenā, kā bija iepriekš. Bet baltegles kļuvušas dārgākas par 5%–10 %. Tas ir saistīts gan ar cenu kāpumu Eiropā, jo tā ir importa prece, gan arī transporta un loģistikas izmaksas to ir veicinājušas. Tomēr arī baltegles cilvēki joprojām izvēlas, jo tās ilgi stāv, nebirst, un to skujas ir mīkstākas," stāstīja Kristapsone.

Inflācija sadārdzinājusi saimniekošanas izmaksas arī egļu audzētājiem.

Kristapsone norādīja: "Inflācija viennozīmīgi sadārdzina visas izmaksas, jo tie traktori, kas brauc un rok tās egles, – tur vajadzīga degviela, tāpat darbaspēks. Ir jāseko līdzi tomēr tirgus cenām un tam, kādas ir darbinieku algas.

Tātad viss sadārdzinās, bet mēs šogad ļoti piedomājām pie tā, lai cenas vēl saglabātu pieejamā līmenī."

Stādu centrā sastaptais apmeklētājs Staņislavs ik gadu rūpīgi izvēlas egli kopā ar meitu, kuru viņš sauc par Ziemassvētku koku speciālistu. Viņš arī apstiprināja, ka ģimene šobrīd vairāk pārdomā visus izdevumus, taču no egles pirkšanas pagaidām neatsakās.

"Parasti ņemam līdzi speciālistus (bērnus), un viņi jau vienkārši parāda to īsto egli, kura pēc tam iepatiksies tieši Ziemassvētku vecītim, un zem egles tad varēs dāvanas meklēt. Mēs izvēlamies egli pēc skaistuma – lai ir kupla un pietiekami augsta.

Daudz kas ir atkarīgs no tā, vai ir bērni, jo tad ir vienkārši jāatrod tās iespējas un rezerves, lai nopirktu egli.

Protams, varbūt tad viņa būs mazliet mazāka nekā citus gadus, bet tai ir jābūt," stāstīja vīrietis.

Savukārt kokaudzētavā "Dzērves" audzē un tirgo egles tikai podos. Kopumā vairāku gadu garumā pieprasījums pēc eglēm, kuras pēcāk var iestādīt arī ārā, ir pieaudzis. Saimniecības vadītāji Māris un Maruta Kaminski pastāstīja, ka šogad pieprasījums nedaudz krities.

"Vēl ir pāris dienas, kurās visvairāk arī pērk. Bet, salīdzinot ar pagājušo gadu, šobrīd kāds 10% kritums pieprasījumā varētu būt.

Tirdzniecības cena mazajām eglēm pieaugusi par 15%, un lielākām eglēm cena pieaugusi par 18%," stāstīja saimnieki.

Arī saimniekošanas izmaksas šogad pieaugušas. Egļu audzētāji norādīja: "Minerālmēsliem ļoti pieauga cenas, augu aizsardzības līdzekļiem un degvielai vienu brīdi. Tāpat arī elektrība ir dārgāka, bet mums ir siltumnīcas, kurā audzējam mazās egles un tad liekam podiņos, un pēc tam jau uz lauka."

"Dzērvju" saimnieki vēl secina, ka iepriekš ik gadu egļu pasūtījumus nācās arī atteikt, jo nespēja izaudzēt tik daudz, cik pieprasa, bet šogad, iespējams, būs arī pārpalikums. Vienlaikus egļu audzētāji nākotnē raugās optimistiski un apsver kokus podos arī eksportēt.

Jau vēstīts par egļu tirgotāju Daini Rāceni, kurš nav novērojis, ka cilvēki egles pirktu mazāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti