Panorāma

Īpašu grūtniecēm domātu stipendiju augstskolas interpretē atšķirīgi

Panorāma

Kā izskatās Vēstures muzejā pēc ugunsgrēka Rīgas pilī?

Gaidāma laba kartupeļu raža

Šogad gaidāma laba kartupeļu raža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā pēdējos gados daudzi zemnieki mazāk stāda pārtikas kartupeļus. To platības no 40 tūkstošiem hektāru piecu gadu laikā ir samazinājušās par vairāk nekā 10 tūkstošiem. Iemesls tam ir neprognozējamais tirgus. Vietējie audzētāji, nespēdami konkurēt, ir spiesti kartupeļus pārdot par zemām cenām uzpircējiem. Nozares speciālisti atzīst, ka izaugsme iespējama vienīgi pārstrādāto produktu jomā.

Kartupeļu lauks pie Ādažiem iekrāsojies sulīgā zaļumā, laksti ir tumši un veselīgi. Šeit tiek audzēti čipsiem paredzētie kartupeļi. Kraukšķīgo uzkodu tirgus ir perspektīvs un nemitīgi palielinās. Jau tagad 20 Latvijas zemnieku saimniecībās čipsu ražošanai ar kartupeļiem apstādītas 430 hektāru lielas platības. Tas ir drošs tirgus, jo ar audzētājiem noslēgti līgumi un viss izaudzētais nonāks pārstrādei.

Patlaban kartupeļi ir labā kondīcijā, un, ja arī jūlijā būs pietiekams mitrums un nebūs pārāk liels karstums, tad raža solās būt laba.

Katram kārtīgam agronomam laiku pa laikam gribas pārbaudīt, vai zem kuplajiem lakstiem kaut kas arī ir apakšā. „Mēs redzam, bumbuļi aizmetušies, skaits labs, lai tikai būtu mitrums...” saka AS „Latfood” agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš.

Šajā kartupeļu laukā nav saskatāms ne mazākais kukainītis. Sēklas materiāla apstrādāšana ar fungicīda kodni "Kruizers" pasargā kartupeļus no drātstārpiem un lapgrauža 60 dienu garumā. „Kopš mēs lietojam "Kruizeru", nesmidzinām. Bet šogad "Kruizeru" aizliedza rapšos, jo ir aizdomas, ka bīstams bitēm. Bites uz kartupeļiem nelido, bet ja nebūs pieejams rapšiem, nebūs pieejams arī kartupeļu audzētājiem. Tā uz priekšu būs problēma, būs jāsmidzina,” stāsta Krūmiņš.

Pārstrādei tiek audzētas īpašas Nīderlandē un Vācijā selekcionētas kartupeļu šķirnes. Pašmāju kartupeļi neder, jo tiem nav atbilstošs sausnes un cukuru saturs. „Jābūt maz cukuriem , jo čipsus cep pie 170 grādiem un cukuri karamelizējas un veido brūno krāsu. Ja ļoti daudz – garša rūgtena,” skaidro agroservisa direktors.

Jūlija pēdējās dienās kartupeļu bumbuļi šajā laukā būs nobrieduši un gatavi novākšanai. Bet zemnieki no savām saimniecībām ražu sāks vākt septembrī. Pērn kopumā Latvijā tika izaudzētas 500 tūkstoš tonnas kartupeļu. Pārstrādē čipsos un cietē nonākuši 5% no kopējā apjoma, bet šim procentam ir tendence pieaugt, jo pārstrādes produkcijai eksporta apjoms aizvien palielinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti