Šogad Finanšu izlūkošanas dienests iesaldējis noziedzīgus līdzekļus gandrīz 160 miljonu apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šā gada pirmajā ceturksnī Finanšu izlūkošanas dienests izdevis 137 rīkojumus, iesaldējot iespējami noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus 159,8 miljonu eiro apmērā, kas ir četras reizes vairāk nekā 2019. gada pirmajos mēnešos, informēja dienestā.

Šajā laika posmā iesaldēti arī divi nekustamie īpašumi un viens bankas seifs. Tiesībaizsardzības iestādēm nosūtīts 61 materiāls turpmākai izmeklēšanai, kas ir par 37% vairāk nekā 2019. gada pirmajā ceturksnī.

Gada pirmajos mēnešos dienests saņēmis 1248 ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem, līdzīgi kā 2019. gada pirmajos mēnešos, kad bija saņemti 1286 ziņojumi. Gada sākumā Finanšu izlūkošanas dienests saņēmis arī divus ziņojumus par iespējamu terorisma un proliferācijas finansēšanu, taču pēc rūpīgas pārbaudes aizdomas par terorisma un proliferācijas finansēšanu nav apstiprinājušās.

Dienestā norāda, ka 37% aizdomīgu darījumu ziņojumu iesniegti saistībā ar aizdomām par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, nenorādot iespējamu predikatīvu noziedzīgu nodarījumu. Gadījumos, kur iespējamie predikatīvie noziedzīgie nodarījumi ir identificēti, visbiežāk ir norādīti noziedzīgi nodarījumi nodokļu jomā, krāpšana, kā arī informācijas nesniegšana vai nepatiesu ziņu sniegšana par līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju.

Šā gada pirmajā ceturksnī dienests no ārvalstu partneriem saņēmis 187 pieprasījumus, bet pats tiem nosūtījis 189 pieprasījumus. Pasaulē izsludinātā ārkārtējā situācija pandēmijas ierobežošanai ārvalstu finanšu izlūkošanas dienestu savstarpējo saziņu nav būtiski ietekmējusi, uzsver dienestā.

Dienestā norāda, ka gada pirmajos mēnešos sagatavoti stratēģiskie pētījumi par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas riskiem, tendencēm, apjomiem un jaunākajām izmantotajām metodēm, identificējot konkrētas noziedzīgas darbības un ievainojamības sektorālā līmenī.

Ticis veikts pētījums par izložu un azartspēļu nozares noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riskiem Latvijā, pētījums “Lietuvas finanšu sektora iespējamie noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas riski”. Pētījumos iegūtā informācija tiek izmantota arī, izstrādājot nacionālo terorisma un proliferācijas finansēšanas riska novērtējumu par 2017. – 2019. gadu.

Dienestā uzsver, ka arkārtējās situācijas laikā gan finanšu institūcijās, gan citviet ir ieviestas izmaiņas klientu apkalpošanas kārtībā un tas var mudināt noziedzniekus izmantot situāciju ļaunprātīgiem mērķiem. Tādēļ Finanšu izlūkošanas dienests aicina finanšu iestādes un citus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektus būt atbildīgiem un informēt par aizdomīgiem darījumiem, kas iespējams saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma un proliferācijas finansēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti