Šogad 7 vietās Latvijā konstatēta bīstamā augu slimība - bakteriālā iedega

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad septiņās vietās Latvijā konstatēta bīstamā augu karantīnas slimība - bakteriālā iedega. Slimība skārusi Ķeguma novadu, kā arī iepriekš neskartas vietas - Babītes pagastu un Dobeles novadu.

Slimie augi šogad atrasti gan stādu audzētavās, gan piemājas dārzos un komercdārzos. Labvēlīgos apstākļos baktērija ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, un inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā.

Valsts augu aizsardzības dienesta speciāliste Gunita Šķupele atzina, ka konstatētie slimības apjomi ir “gana daudz, liels skaitlis”, un jāsatraucas ir tāpēc, ka slimība ir konstatēta stādaudzētavā, un stādi ir viens veids, kā baktērija var izplatītas vislielākos attālumos.

Gunita Šķupele: Par bakteriālo iedegu
00:00 / 01:04
Lejuplādēt

Trīs slimības konstatēšanas gadījumi ir iepriekšējos gados noteiktajos slimības perēkļos, bet divi pozitīvie paraugi ņemti iepriekšējos gados noteiktajās buferzonās Dobeles novada Annenieku pagastā un Ķeguma novada Birzgales pagastā, liecina dienesta informācija.

Šogad baktērijai labvēlīgi laika apstākļi veicinājuši slimības parādīšanos divās jaunās vietās – tā konstatēta trīs paraugos, kas ņemti stādaudzētavā Babītes pagastā, un vienā paraugā, kas ņemts mātesaugu selekcijas dārzā Dobelē.

Visās vietās piemēroti vai tiks piemēroti fitosanitārie pasākumi, kopumā iznīcinot 3322 augus, tajā skaitā:

  • 107 ābeles, tajā skaitā arī dekoratīvās;
  • 17 bumbieres;
  • 3184 vilkābeles (no tām 2337 stādus);
  • 3 klintenes;
  • 11 pīlādžus.

Bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) ir ļoti bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas.  

Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007.gada jūlijā, un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti