Aktuāli

Stradiņa slimnīcas arodbiedrības vadītāja par VM solīto mediķu algu izziņošanu

Aktuāli

VARAM pārstāvis Jānis Eglīts par "māju-kuģi"

Plāno nopietni palielināt sodus par kases aparātu pārprogrammēšanu

Sodus par krāpšanos ar kases aparātiem varētu trīskāršot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iecerēts palielināt sodus par neatļautu iejaukšanos kases aparātu darbībā – maksimālie sodi varētu kļūt trīs reizes lielāki, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu kontroles pārvaldes direktores vietniece Inese Bindemane.

Pašlaik sods kases aparātu lietotājiem, ja viņi izmanto aparātus ar mainītu konstrukciju vai programmu, fiziskajām personām ir 210 – 1400 eiro, juridiskajām personām 430 – 4300 eiro. Nu iecerēts šos sodus palielināt: fiziskajām personām līdz 4300 eiro un juridiskajām 1400 – 14 000 eiro.

Tāpat paredzēti sodi par šādas iespējas iejaukties kases aparātu konstrukcijā radīšanu, lai šos aparātus varētu izmantot “pelēkajā ekonomikā”. Par to sods fiziskajām personām ir 400 – 4300 eiro, un tas paliek līdzšinējā apmērā, savukārt juridiskajām personām, kurām tas pašlaik paredzēts 1400 – 4300 eiro apmērā, tiek mainīts uz maksimāli 14 000 eiro.

Tādējādi maksimālie sodi tiek palielināti aptuveni trīs reizes.

Bindemane skaidroja, ka šāds palielinājums nepieciešams, jo, strauji attīstoties tehnoloģijām, tās paver lielākas iespējas slēpt darījumus. Un viens no izplatītākajiem veidiem ir iejaukšanās kases aparātu programmatūrā. Līdzšinējie sodi neesot spējuši panākt iecerēto efektu, proti, neattur no nelikumīgas iejaukšanās kases aparātos.

“Varētu teikt – sodi būs arī taisnīgāki, jo šobrīd nodokļu maksātājiem, kuriem ir viens kases aparāts, kurā bija šāda iejaukšanās, sods ir tāds pats kā uzņēmējam ar 20 kases aparātiem, kura pārkāpuma apmērs un nesamaksāto nodokļu apjoms ir daudz lielāks,” skaidroja Bindemane.

2016.gadā VID konstatēja iejaukšanos kases aparāta konstrukcijā 28 uzņēmumos un neuzrādītie ieņēmumi bija viena miljona eiro apmērā, bet nenomaksātie nodokļi 194 tūkstoši eiro. Kopumā tika piemēroti sodi 102 tūkstošu eiro apmērā.

Savukārt 2017.gadā veiktas 37 pārbaudes uzņēmumos, kur konstatēja iejaukšanos kases aparātu konstrukcijā. Nedeklarētais ieņēmumu apmērs bija 9,6 miljoni ir, bet papildu maksājamie nodokļi aprēķināti 189,6 tūkstoši eiro.

“Tātad redzam, ka nedeklarētais ieņēmumu un [nesamaksāto] nodokļu apmērs pret uzņēmumu skaitu pieaug,”  norādīja VID pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti