Pusdiena

Gambijas prezidents pēc zaudējuma vēlēšanās neatstāj amatu; briest bruņots konflikts

Pusdiena

Pusdiena 20.01.2017

Sodītus uzņēmējus varēs izslēgt no līdzdalības publiskajos iepirkumos

Sodītus uzņēmējus varēs izslēgt no dalības publiskajos iepirkumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sākot no šā gada 1. marta, publisko iepirkumu veicēji iepirkumu noteikumos paredzētajos pretendentu izslēgšanas nosacījumos varēs paredzēt iespēju izslēgt no dalības iepirkumā uzņēmējus, par kuru godprātību tiem ir šaubas. Tiesa, to varēs darīt tikai tad, ja iepirkumu konkursa dalībnieka pārkāpums saistīts ar profesionālo darbību un iepirkuma priekšmetu.

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai valdībā īpašu Profesionālās darbības pārkāpumu sarakstu. Šis normatīvā akta projekts tapis, balstoties uz jaunajā Publisko iepirkumu likumā, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā iekļautajām normām, un nosaka jomas, kurās veikti pārkāpumi var kalpot par pamatu kāda uzņēmuma izslēgšanai no līdzdalības iepirkumu konkursos.

Konkrētus piemērus, kad, balstoties uz jaunā likuma un sagatavoto valdības noteikumu normām, komersantu var izslēgt no līdzdalības iepirkumā, ceturtdien intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt!" nosauca FM Iepirkumu politikas nodaļas vadītāja Inta Lipovska:

"Piemēram, pretendents ir sodīts pēc Krimināllikuma panta par to, ka viņš ir pārkāpis atkritumu apsaimniekošanas noteikumus.

Un tad, ja pašvaldība iepērk atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, pašvaldība varēs nolikumā paredzēt, ka viņi izslēdz šādus negodprātīgus pretendentus, un viņiem būs aizliegts piedalīties šādā iepirkumā. Tas būs arī par, piemēram, darba aizsardzības pakalpojumu sniegšanas normatīvo aktu pārkāpumiem."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pārkāpumu saraksts ir plašs – tajā iekļauti kā krimināli, tā arī administratīvi sodāmi pārkāpumi, sākot no nelikumīgām medībām un maldinošas reklāmas un beidzot ar dokumentu viltošanu un kontrabandu.

Tomēr, kā uzsver FM pārstāve, pārkāpumam, uz kuru pamatojoties uzņēmējus varēs izslēgt no līdzdalības iepirkumu konkursā, ir jābūt saistītam ar iepirkuma priekšmetu.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) iepirkumu speciāliste Daina Dzilna sliecas domāt, ka praksē šī norma tiks izmantota reti.

"Mēs jau tagad redzam, ka no tiem, kas piesakās iepirkumos, tie izslēgšanas nosacījumi, izņemot nodokļus, pārējie – manā praksē vispār es ne reizi neesmu dabūjusi izziņu, ka tas viss, kas, piemēram, jaunajā likumā ir noteikts 42. pantā un esošajā likumā 39. pantā, kur ir izslēgšanas nosacījumi, – kādu reizi būtu bijuši attiecināmi," atzina LPS pārstāve.

Viņasprāt, plaša šādu izslēgšanas nosacījumu izmantošana sarežģītu iepirkumu procedūras: "Katram pasūtītājam katru reizi izvērtēt – tas varētu būt strīdīgi un arī grūti. Nu, prakse rādīs."

Profesionālo pārkāpumu sarakstā pagaidām iekļauti tādi pārkāpumi, kurus tajā rosinājušas iekļaut dažādu nozaru ministrijas. Noteikumi vēl jāskata valdībā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti