Soda «LizingsJums.lv» par auto iegādes reklamēšanu cilvēkiem, kuri nevar to atļauties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sodījis uzņēmumu "LizingsJums.lv" ar 3000 eiro, kā arī uzlicis pienākumu izbeigt īstenoto negodīgo komercpraksi. Uzņēmums dažādās interneta vietnēs izvietotajās reklāmās aicināja automašīnas iegādāties cilvēkus, kuriem ir sabojāta kredītvēsture un nav oficiālu ienākumu, solot līzingu bez pirmās iemaksas. 

PTAC 2017.gadā izvērtēja vairākas interneta vietnes, kurās "LizingsJums.lv" izplata reklāmas ar piedāvājumu iegādāties automašīnas, noslēdzot aizdevuma līgumu. Pēc tādu interneta vietņu pārbaudēm kā "www.latfinance.lv", "www.lizingsjums.lv", "www.ss.lv", "www.facebook.com", PTAC konstatēja, ka uzņēmums sniedz informāciju par iespēju iegādāties automašīnu: 

  • personām ar sabojātu kredītvēsturi, bez oficiālas darba vietas, bez oficiāliem ienākumiem un ar atvieglotiem nosacījumiem  kredītvēstures izvērtēšanā;
  • bez pirmās iemaksas jeb ar 0% pirmo iemaksu, lai gan Patērētāju tiesību aizsardzības likums nosaka, ka patērētāja kreditēšanas līgumiem, saskaņā ar kuriem tiek finansēta konkrētas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 eiro, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgās preces cenas. Līdz ar to pirmajai iemaksai ir jābūt vismaz 10 procentiem;
  • piedāvājot dāvanā saņemt 100 eiro dāvanu karti degvielai vai jaunas ziemas riepas, kas varēja patērētāju pamudināt pieņemt lēmumu par aizdevuma līguma noslēgšanu, kādu citādi nebūtu pieņēmis;
  • reklāmās norādot procentu likmi vai skaitlisko informāciju par kredīta izmaksām, piemēram, līzings no 110 eiro mēnesī, no 7% gadā un tamlīdzīgi, nenorāda skaitlisko informāciju ar uzskatāma piemēra palīdzību;
  • noklusējot citu būtisku informāciju un  nenorādot pakalpojuma sniedzēja nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru.
     

“Šis uzņēmums nav novērsis šos pārkāpumus, arī sods nav samaksāts. Mums arī nav informācijas, ka tas kaut kādā veidā būtu apstrīdēts tiesā. Tas nozīmē, ka uzņēmums nereaģē uz šo pārkāpumu, un tad arī ir nākamie soļi, kas ir saistīti ar nākamajiem brīdinājumiem, piespiedu izpildi, piespiedu naudas sodiem,” pastāstīja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

PTAC aicina patērētājus rūpīgi apsvērt, vai pirkuma veikšanai ir nepieciešams kredīts, iepazīties ar visiem līguma noteikumiem, izvērtēt savas spējas atmaksāt kredītu, un, plānojot iegādāties preci, kuras iegādes summa pārsniedz 1400 eiro, atbildīgi izvērtēt iespējas segt vismaz 10% no preces vērtības.

Šis ir jau otrais PTAC sodītais nebanku kredītdevējs pēdējo divu mēnešu laikā.  

Jūlija sākumā PTAC piemēroja 92 000 eiro soda naudu kompānijai “Mogo”. Tā sodīta par īsziņu un elektronisko vēstuļu izsūtīšanu, kurā patērētāji informēti par it kā viņiem piešķirtu kredītu, lūdzot to apstiprināt, zvanot pa tālruni. Tāpat uzņēmumam uzdots pilnveidot klientu maksātspējas kontroles sistēmu.     

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti