Panorāma

Būvnieku cīņa par 15 miljoniem latu

Panorāma

ZZS tiekas ar premjeru

Sociālie partneri meklēs kompromisu ar valdību

Sociālo partneru un FM sarunas par darbaspēka nodokļiem vēl turpināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Īsts dialogs par darbaspēka nodokļu mazināšanu sākas tikai tagad - ar šādām sajūtām valdības sociālie partneri trešdienas vakarā atstāja Finanšu ministriju (FM), kur Reformu vadības grupas sēdē diskutēja par ministrijas piedāvājumu atlikt iedzīvotāju ienākumu nodokļa mazināšanu, kompensējot to ar zemāku sociālo iemaksu likmi.

Taustāmu rezultātu sarunām pagaidām gan vēl nav. Tās turpināsies ceturtdien, kad abas puses atkal sanāks kopā - nu jau ar konkrētiem aprēķiniem.

Līdz šim dialoga vietā valdība faktiski piedāvājusi tikai monologu, kurā tās socieālie un sadarbības partneri pieaicināti vien kā klausītāji. To Latvijas Radio pirms sēdes atzina vairāki uzņēmēju organizāciju pārstāvji. Ekonomikas ministrs Danielas Pavļuts, kura pārstāvētā Reformu partija arī nav apmierināta ar FM piedāvāto darbaspēka nodokļu mazināšanas modeli, atzina - partneru kritika ir pamatota. „Faktiski tas, kas vakar notika, leģitimēja to, ko FM un premjers jau kādu nedēļu darīja – proti, rēķināja fiskālo telpu, balstoties uz saviem scenārijiem. Mēs nevienā brīdī neesam akceptējuši šo piedāvāto risinājumu kā vienīgo, galveno, labāko. Tas ir pamatscenārijs diskusijām – jā (..) Konceptuālas piekrišanas nav bijis (..) Sociālo partneru aktīva iesaistīšana šajās sarunās ir novēlota,” norāda Pavļuts un piebilst, ka jūt uzņēmēju aizkaitinājumu.

Lai gan pirms sēdes izskanēja prognozes, ka, FM atsakoties piekāpties, uzņēmēju organizācijas to pametīs visai ātri, sarunas ievilkās divu stundu garumā. Sanāksmē laikā notika mēģinājumi sabalansēt to, kā mazināt vienlaikus gan darbaspēka nodokļu slogu, gan sociālo nevienlīdzību. „Diskusija palika karsta par sastāvdaļām (..) Mums ir dažāds skatījums (..) Domājams, ka palaužot galvu, mēs nonāksim pie vienota kopsaucēja,” saka finanšu ministrs Andris Vilks (RP).

Pozitīvi tikšanos novērtēja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis. „Labā ziņa, ka mēs sākām šo diskusiju,” saka Bičevskis, uzsverot, ka ir diskusijas ap iedzīvotāju ienākuma nodokli un neapliekamā minimuma apgādājamā apjomiem.

To, ka konkrētas sarunas vēl tikai turpināsies, apliecināja arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK)  ģenerāldirektore Līga Menģelsone. Viņa norādīja, ka ir bijis svarīgi saprast, vai turpināsies pirms gada panāktā vienošanās par nodokļu politiku. „Pirms gada mēs vienojāmies, ka mazināsim IIN likmi par 2% un vai šis piedāvājums ir ekvivalents un darba devēju slogs uz darbaspēku tiks mazināts. Mēs uzskatām, ka nav ekvivalents. Virziens ir pareizs, bet jautājums par ātrumu un ieviešanas mehānismu. Tāpēc šodien mēs esam saņēmuši šos piedāvājumus, sasauksim LDDK padomi, liksim priekšā jauno skatījumu un tad arī pieņemsim lēmumu,” saka Meņģelsone.

Lielākās domstarpības ir ne vien par sociālā nodokļa iespējamā samazinājumu apmēru, bet arī par FM ieceri ieviest diferencētu neapliekamo minimumu atkarībā no algas - izskan iebildes, ka šis pasākums būs grūti administrējams un neefektīvs. Līdzīgāki uzskati ir par ieceri palielināt atvieglojumus par apgādājamo.

Finanšu ministrs Vilks cer, ka līdz nākamotrdien paredzētajai valdības sēdei tiks atrasts kompromiss, kas ļaus ar nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu virzīties tālāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti