Sociālo partneru idejas ekonomikas atveseļošanas plāna uzlabošanai uzklausīs pēc tā saskaņošanas EK

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nacionālā trīspusējā sadarbības padome, neskatoties uz viedokļu atšķirībām, nolēma atbalstīt vairāku ministriju sagatavoto pasākumu plānu valsts ekonomikas atjaunošanai. Sociālo partneru idejas Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāna uzlabošanai uzklausīs pēc tā saskaņošanas Eiropas Komisijā (EK).

Krišjānis Kariņš: Sociālo partneru idejas ekonomikas atveseļošanas plāna uzlabošanai uzklausīs pēc tā saskaņošanas EK
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Latvijai šajā programmā paredzēti ap 1,6 miljardiem eiro un 20% plānots ieguldīt digitalizācijā, bet 37% – klimata mērķu sasniegšanā. Plānam nonākot līdz saskaņošanai, būs jāizpilda Eiropas Komisijas noteiktās rekomendācijas par līdzekļu izlietojumu Latvijā par nevienlīdzības mazināšanu, izmaiņām augstākajā izglītībā un citiem mērķiem, valdības un sociālo partneru veidotās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē atzina premjerministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

"Pēc Eiropas Komisijas noteiktā, 57% fondu finansējuma jāiegulda klimata maiņas instrumentos un digitālajā pratībā, bet pārējam fonda izlietojumam jābūt atbilstoši specifiskām rekomendācijām katrai valstij. Ja mēs iesniedzam plānu, kas neatbilst skatījumam uz mums noteiktajām rekomendācijām, viņi to atsviedīs atpakaļ.

Gribi izmantot līdzekļus, seko rekomendācijām, ja ne, tad varam būt brīvi, bet tad piedāvāto naudu mums neredzēt. Mums šis plāns ir jāīsteno, turklāt rekomendācijas sakrīt ar mūsu pašu domāšanu," stāstīja Kariņš.

Valdība ar sociālajiem partneriem vienojās, ka to ieteikumus izmantos pēc plāna saskaņošanas Eiropas Komisijā. Pašlaik pārāk mazu daļu finansējuma iecerēts piesaistīt privātajam sektoram, norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

"Kā mēs rēķinājām, mums sanāca 18% privātajā sektorā, pārējais – publiskajā sektorā. Disproporcija ir acīmredzama. Šī fonda būtība un sirds ir tajā, lai uzņēmējdarbība un infrastruktūra atdzīvotos un spētu naudu ģenerēt. Esam n-tās reizes sūtījuši savus priekšlikumus, bet neredzējām tos iekļautus. Varbūt tas radīja šo disonansi," stāstīja Meņģelsone.

Plānots, ka plāna projekts EK tiks iesniegts pēc tā izskatīšanas valdībā 2. februārī. ES Atveseļošanas mehānisma līdzekļu piešķiršanā plānota vienota pieeja visām ES dalībvalstīm. Proti, nacionālajos ekonomikas atveseļošanas plānos vispirms jāietver mērķi un nepieciešamās reformas mērķu sasniegšanai, investīcijas to īstenošanai, kā pēdējos iekļaujot konkrētus projektus, ar kuriem iecerēts mērķus sasniegt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti