Sociālo partneru atbalsts budžetam – vienbalsīgs, bet ar nosacījumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sociālie partneri devuši savu “jā” vārdu nākamā gada budžeta projekta virzīšanai uz Saeimu, taču tas nenozīmē, ka viņi budžetu jau atzīst par gatavu pieņemšanai. 

Valsts budžeta projekta veidošanā ieguldīts ļoti liels darbs un šoreiz valdības dialogs ar nozarēm par labāko versiju bijis konstruktīvs, nevis tikai formāls, kā iepriekšējos gados – tā ceturtdien atzina uzņēmēju, darba devēju un arodbiedrību pārstāvji.

Atbalsts budžeta projekta virzīšanai uz Saeimu no sociālo partneru puses bijis vienbalsīgs, taču ar nosacījumiem.

“Mēs esam vienojušies šodien, ka starplaikā starp pirmo un otro lasījumu mēs labosim tās kļūdas, kuras šobrīd vēl nav atrisinātas. Un tas ir konkrēti saistībā par auto nodokli un citām detaļām, kas noteikti ir uzlabojamas budžeta procesā,” sacīja Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

“Es gribētu uzsvērt, ka mums ir arī jautājums par veselības aprūpi, par izglītības sistēmu. Un šeit ir jautājumi, kas ir vēl jāatrisina līdz budžeta pieņemšanai. Par tiem mēs diskutēsim budžeta un nodokļu apakšpadomē,” piebilda Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis Egils Baldzēns.

Arī premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) atzina, ka vēl jāvieš skaidrība, piemēram, par transportlīdzekļu nodevu un tā saucamās “vinjetes” principa lietderību, kā arī par sociālajām iemaksām no minimālās algas. Premjers arī gatavs kliedēt valdības partneru satraukumu par budžetā iekļautajiem punktiem.

“Kas attiecas arī uz  Tirdzniecības un rūpniecības kameras aicinājumu satikties, tad es aicinu [LTRK] padomi vai ieinteresētos satikties šeit, Ministru kabinetā, un atbildēt konkrēti par katru detaļu, jo, veidojot šo budžetu, mums ir atbildes uz katru konkrēto jautājumu – kas ir kāpēc. Un tad skatīties nevis sajūtas līmenī, bet kur ir tie punkti, kas rada bažas,” aicināja premjers.

Jau ziņots, ka ceturtdien valdībā apstiprinātais valsts budžeta projekts nākamgad paredz 8 miljardus eiro lielus ieņēmumus un 8,3 miljardus lielus izdevumus. Par nākamā gada prioritātēm izvirzītas aizsardzība, drošība, veselības aprūpe un izglītība. Piektdien budžeta plānu iesniegs Saeimā, kā arī vērtēšanai  Eiropas Komisijai un Eirogrupai – tas tiek prasīts no visām eirozonas valstīm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti