Sociālie partneri piesardzīgi vērtē topošās valdības darba uzdevumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Topošie ministri izvirza pareizus mērķus, bet viņiem vairāk jāskaidro par zemūdens akmeņiem, kas rodas to īstenošanas ceļā. Tā par jaunās valdības plānotajiem darbiem izsakās Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns. Sociālie partneri vēl nav redzējuši galīgo valdības deklarācijas tekstu. Tomēr par dažiem publiski paustajiem priekšlikumiem paredz garākas diskusijas.

Sociālie partneri piesardzīgi vērtē topošās valdības darba uzdevumus
00:00 / 03:02
Lejuplādēt

Pārliecību par iepriekšējās valdības solījumu īstenošanu, palielinot medicīnas un izglītības darbinieku algas, pauž Baldzēns. Viņš augstu vērtē topošās labklājības ministres apņemšanos celt arī sociālās aprūpes darbinieku darba samaksu. „Darba samaksas pieaugums gan mediķiem, gan pedagogiem būs. Mums būs jādiskutē par to, kā to darīt krietni ātrāk un straujāk.Protams, sociālo darbinieku atalgojums – 430 eiro bruto – ir ļoti zems. Tas ir jārisina ar gan ar neapliekamo minimumu, gan ar minimālās algas celšanu un ģenerālvienošanās slēgšanu, paredzot minimālās algas kāpumu,” teica Baldzēns.

Labklājības ministra kandidāte Ramona Petraviča no partijas „KPV LV” šorīt Latvijas Radio ēterā minēja arī, ka tiek skatīts jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim ne tikai pensionāram. Arī te būs noteikti kritēriji un ierobežojumi. Arodbiedrību līderis Baldzēns tikmēr aicina rūpīgi analizēt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, nepiemērojot tos lineāri. Dziļāka analītiska pieeja nepieciešama, viņaprāt, attiecībā pret deklarāciju kopumā.

„Deklarācija ir kompromisu meklēšana, bet ir svarīgi nepazaudēt stratēģiskās lietas,” sacīja Baldzēns. Arodbiedrību līderis neatbalsta dzelzceļa elektrifikācijas projekta ierobežošanu, ietaupīto Eiropas fondu naudu pārvirzot citiem projektiem. „Šī elektrifikācija no mūsu viedokļa ir svarīga kaut vai tāpēc, lai mēs varētu veidot stabilas attiecības ar Baltkrieviju, kas arī gatava elektrificēt savu līniju līdz Latvijas robežai. Tas nozīmē, ka tranzīta nozare, kas šobrīd kompensē zaudējumus sankciju dēļ, un Latvijas dzelzceļš nezaudē, bet vairāk iegūst. Šo līniju vajadzētu saglabāt,” norādīja Baldzēns.

Par pārlieku deklaratīvu, no vienas puses, un pārlieku detalizētu, no otras puses, valdības deklarācijas projektu sauc Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone. „Mums bija būtisks redzējums un pārliecība, ka tautsaimniecība un ekonomikas attīstība ir vienas no svarīgām šīs deklarācijas sastāvdaļām, kas, godīgi sakot, sākumā tā nebija,” atzina Menģelsone.

Taču deklarācijas teksts šobrīd ir uzlabots, saka Līga Menģelsone. Tur varētu tikt uzlabotas profesionālās izglītības sadaļa un arī nodokļu politikas nostādnes.

"Par nodokļu sistēmu runājot, ir ārkārtīgi svarīgi neraustīt nodokļu sistēmu. Ārkārtīgi svarīgi ir sagaidīt pirmos rezultātus un faktos balstītus lēmumus pieņemt, ja notiek kādas izmaiņas uz labu. Tapēc tur ātrus un sasteigtus risinājumus nekādā gadījumā [nevajadzētu pieņemt]. Bet tiem uzņēmējiem, kas strādā klasiskajā nodokļu režīmā, it grūti konkurēt ar citiem nodokļu režīmiem, kas ir pieejami. Līdz ar to rodas tāda iekšējā konkurence, kas ir ne visai veselīga,” teica Menģelsone.

Koālīciju veidojošās partijas plāno pabeigt darbu pie valdības deklarācijas šonedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti