Panorāma

Jauni fotoradari uz ceļiem būs vēlāk

Panorāma

Sociālie partneri meklēs kompromisu ar valdību

Neizpratne par nodokļu piedāvājumu

Sociālie partneri neizpratnē par valdības lēmumiem nodokļu politikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sociālie partneri ir neizpratnē par valdības otrdien pieņemtajiem konceptuālajiem lēmumiem nodokļu politikā attiecībā uz nākamā gada valsts budžetu.

Izvēlētajā variantā noteikts, ka nākamgad darba ņēmēja sociālo iemaksu likme saruks no 11% uz 10%, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme paliks 24% apmērā. Par to, ka šis modelis izvēlēts kā prioritārs, pārsteigumu pauda koalīcijā esošā Reformu partija, kā arī valdības sociālie partneri. Darba devēji un darba ņēmēji intervijās Latvijas televīzijai atzina, ka šādu variantu negribētu redzēt kā galīgo.

Latvijas Darba devēju konfederācijas padomnieks sociālajos jautājumos Pēteris Leiškalns saka, ka valdībai jāturpina iepriekš noteiktais kurss nodokļu politikā. „Mūsu vēlamais variants ir tāds pats, kādu Ministru kabinets vēlējās pagājušajā vasarā, un ko apstiprināja parlaments. Samazināt IIN par 2% nākamgad un vēl 2% aiznākamgad. Patiesībā jau mēs vēlētos, lai IIN būtu līdzīgi kā Lietuvā - 15% Tas ir tas nesasniedzamais sapnis. Bet šobrīd mēs vēlamies, lai valdība konsekventi pilda, ko ir apņēmušies un ko parlaments ir apstiprinājis,” saka Leiškalns.

Toties Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības līderis Pēteris Krīgers norāda, ka valdības izvēle nesniedz atbalstu uzņēmējiem. „Mēs domājam, ka tas solis ir nepilnīgs, jo tas absolūti nedod jūtamu grūdienu uzņēmējdarbībai. (..) Tempam būtu jābūt ātrākam, neapšaubāmi. Jo viena procenta tāda plakana nodokļu samazināšana neatbilst pašreizējai situācijai. Nodokļu samazinājumam jābūt daudz straujākam,” pauž Krīgers.

Tuvākās diskusijas par nodokļu politiku valdības sociālajiem partneriem paredzētas trešdien budžeta sagatavošanas darba grupā.

Vēstīts, ka valdība otrdien konceptuāli vienojās par daudziem nodokļu un valsts budžeta izdevumu jautājumiem. Būtiskākā no tām ir jau minētā darba ņēmēja sociālo iemaksu likme, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme.

Taču vienošanās panāktas arī citos jautājumos. Piemēram, valdība vienojās ar nākamo gadu palielināt neapliekamo minimumu, diferencējot to no darba algas lieluma no 45 līdz 84 latiem (jeb no 64 līdz 119 eiro), kā arī palielināt atvieglojumus par apgādībā esošajām personām līdz 98 latiem jeb 139 eiro.

Ministri konceptuāli vienojās atbalstīt vairāku nozaru priekšlikumus nodokļu jomā papildu finansējuma jauno politikas iniciatīvu pasākumiem gūšanai. Piemēram, paredzēts ieviest Eiropas Padomes direktīvas par kopējo PVN sistēmu prasību par PVN piemērošanu luksusa klases vieglajām pasažieru automašīnām ar 2014.gada 1.janvāri.

Tāpat tika atbalstīts Finanšu ministrijas iesniegtais ierosinājums veikt grozījumus PVN likumā attiecībā uz priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojuma atcelšanu vieglajām pasažieru automašīnām, ko izmanto tikai un vienīgi saimnieciskās darbības vajadzībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti